19 Март 2019вторник08:44 ч.

Найден Вълчев е лауреат на наградата "Георги Джагаров"

/ брой: 137

автор:Боян Бойчев

visibility 631

Поетът Найден Вълчев е тазгодишният носител на националната литературна награда "Георги Джагаров". Престижното отличие бе връчено на 16 юли в салона на ресторант "Парнас" в централата на Съюза на българските писатели.
Водещ на тържеството беше председателят на СБП Боян Ангелов. Той прочете и решението на журито, след което връчи на Найден Вълчев приза, който тази година е нова пластика и парична премия.
Думата взе съпругата на Георги Джагаров - Цвета, която подари на лауреата снимка на роза, посадена и отгледана от нея, като асоциация с популярната песен на Найден Вълчев "Една българска роза". Тя напомни, че предстои да излезе от печат книга за Георги Джагаров.
След това думата имаха и някои от предишните лауреати на наградата, които бяха сред присъстващите в салона. Михаил Белчев припомни как навремето, в началото на кариерата му, Найден Вълчев му е подал ръка. Съвместни спомени сподели и Матей Шопкин. Минчо Минчев определи тазгодишния носител като безукорен естет, а Георги Йорданов заяви, че е поет с характер, като подчерта, че характерът и голямата поезия обикновено вървят ръка за ръка. Иван Гранитски обърна внимание на още едно негово качество - че е сред малцината, които са ходатайствали за чужди творби, а не за свои. Надя Попова добави, че той е не само прекрасен поет, но и преводач.
Накрая думата взе самият Найден Вълчев. Той благодари за добрите слова и каза, че ги сродява с тези за Георги Джагаров. С присъщото си чувство за хумор отбеляза, че е дочакал първата си литературна награда на 90-годишна възраст. Той също се върна в спомените - "живяхме бедно, но дружно и приятелски". И припомни, че песента "Една българска роза", написана по негов текст, също празнува юбилей - 50 години.
В заключение Боян Ангелов подчерта, че стойностната българска литература все повече изпада в немилост, защото явно пречи на нечии интереси и призова българските писатели към по-голяма активност и съпротива.

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53