15 Декември 2018събота03:10 ч.

Как да им вярваме

/ брой: 136

автор:Мая Йовановска

visibility 580

Към 4000 животни вече отидоха на дръвника, БАБХ обаче е непреклонна, ще продължи с евтаназията. Властите си признаха за калпава комуникация със засегнатите животновъди, но това не е достатъчно и те дължат отговори както на фермерите, така и на обществото. Изтребването на здрави животни ли беше единствената възможна мярка е основният въпрос, който се задава през последните дни. И макар санитарите да са непреклонни, че няма друг изход освен да се избиват хиляди животни в Странджа, кризата ще става все по-голяма, защото това, дето прави властта, е да се опитва просто да замете този огромен проблем под килима, което няма обаче как да се случи.
Какво свърши вчера сформираният от премиера Бойко Борисов оперативен щаб за разпространение на чумата? Забрани протестите на фермерите. Ето така бори кризата властта! Толкова са се уплашили от кашата, дето забъркаха, и вероятно от присъствието у нас на европейските санитарни власти, че са напълно неадекватни. Нито дума не обелиха дали на заседанието на щаба са мислили за обезщетяването на засегнатите стопани и възможно ли е да получат по-добри компенсации. Друго ги вълнува - да не им пречат животновъдите с протестите си. Как да им вярваме.
Междувременно се оказа, че самата БАБХ не спазва собствените си разпоредби. Експерт огласи, че агенцията съвсем наскоро е издала ръководство за борба с чумата и в него карантината е посочена като метод, с който може да се ограничи заразата. Защо тогава БАБХ толкова бързаше да избива животни? На този въпрос шефът й д-р Дамян Илиев дава следното обяснение - документът бил написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса. "Практическото ръководство в момента не е състоятелно", заявява той. Ако това е така, защо е издадено подобно ръководство, за което някой си е получил парите? И въобще какво работи БАБХ, след като предписанията, които сама дава за макар и сравнително нова за Европа болест, не се спазват?
А в съседна Гърция, където също са наясно с опасната болест, оказва се, ни броят за луди, че избиваме цели стада, а не само болните животни.
Вчера Илиев заяви още, че с евтаназията "може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. лв.". И така "създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България". Що се касае до понятието впечатление за БАБХ, какво е то може да ви кажат всяка фирма, всеки фермер или редови гражданин. Престъпно е обаче, ако агенцията работи само за впечатление!
Какво ще бъде "впечатлението" на търгуващите с България не е ясно, ако въобще са останали, щото българските агнета, оказва се, стояли непродадени, докато ЕС внася замразени от Нова Зеландия и Австралия, но е повече от ясно, че оттук нататък фермерите няма как да вярват на БАБХ. А какви може да са последствията от това не ми се мисли.

 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243