21 Ноември 2018сряда00:48 ч.

Закони под индиго

/ брой: 136

автор:Аида Паникян

visibility 727

Родителите на деца с увреждания напуснаха работната група, която изготвя закон за хората с увреждания. Протестите им станаха катализатор на законодателните промени.
Проблемът не е в напускането на работната група, в протестите, в писането на нов закон. А в отсъствието на желание за промени. Необходими промени, които обществото иска от години. Защото системата на подпомагане на хората с увреждания дефектира от години. През цялото време са правени бутафорни изменения без особен ефект.
Преди няколко месеца дойде поредно обещание за промяна. Всички с надежда зачакахме. Уви! Оказа се, че новият закон бил написан под индиго на стария. Изненадани? Едва ли. Безсилието на законодателната и изпълнителната власт не се проявява за първи път. Мигар не се случва същото с шумно рекламираните национални здравни карти през последните 7-8 години? Или с медицинските стандарти? А с наводненията? През юни-юли едни и същи населени места стават жертва на поройните дъждове, а властта взема "спешни" мерки, след като Бащицата се разпореди...
У нас хората с увреждания и в началото на XXI в. си стоят у дома. Една от тях, моя позната, ненавършила 25 г., бакалавър по инженерство и магистър по маркетинг, с отлични дипломи - стои вкъщи. Защото никой работодател "няма" свободно място по нейните специалности. И защото тя не може да се качва в софийските трамваи и трябва да ходи на работа с такси, което да плаща със смешните си помощи. И защото някому е хрумнало да намали процента й на работоспособност. Защото никой не знае защо. Може би, за да се спестят едни пари? Та нали миналата година депутат патриот каза, че "в джобовете на лъжеинвалидите потъва една магистрала "Хемус" от Белокопитово до Ябланица". Очевидно, изхождайки от собствения си фалш, управляващите виждат във всеки човек с увреждане фалш и лъжа.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226