18 Март 2019понеделник16:32 ч.

Само на книга

/ брой: 135

автор:Евгени Гаврилов

visibility 605

По теория с термина "сива икономика", или "икономика в сянка", се обозначава стопанската дейност, която, без значение дали е законна или незаконна, не се отчита от националната статистика и съответно произведените от нея стоки и услуги не се отчитат в БВП. Има твърдения, и те не са лишени от основание, че в годините на големи промени, каквито бяха времената в началото на 90-те на миналия век у нас, сивата икономика играе и положителна роля, защото чрез нея хората на практика успяват да оцеляват.
Според традиционното изследване на АИКБ през м.г. сивата икономика е намаляла с 3,07% и е стигнала ниво от 25,22% при 28,29 % през 2016 г. Данните се базират на индекса "Икономика на светло", поддържан от асоциацията. За 2016 г. той отчита дял от 71,71% на законния бизнес, докато през 2017 г. индексът е нараснал до 74,78%. В натурално изражение това означава, че на тъмно в икономиката се въртят 26-28 млрд. лв.
Тази пролет с доклад излезе и МВФ. В него се сравняват 158 държави. И там се твърди, че през последните 25 години сивият сектор у нас намалява, но, за разлика от АИКБ, МВФ добавя, че по този показател оставаме на опашката в ЕС. Според анализаторите от фонда делът на сенчестата икономика в България намалява от над 35% от БВП през 1991 г. до малко над една пета през 2015 г. Средното ниво за периода от 1991 г. насам обаче е 29,2%. Така страната се нарежда в непривлекателния край на списъка спрямо останалите европейски държави.
Азбучна истина е, че сивата икономика се храни от високите данъци, непосилните осигуровки и корумпираната администрация. Принос вече имат и световните търговски конфликти, очертаващата се Европа на две скорости, и продължаващите санкции на ЕС срещу Русия.
Един от начините да се установи наличието на сива икономика е, като се следят тенденциите в потреблението и декларирането на доходи. Ако потреблението рязко надвишава официално обявените доходи, това може да е сигнал за укриване на средства за сива икономика. Няма по-добър пример от България в това отношение. Уж сме най-бедната държава в ЕС, но сме на първите места по брой на луксозни автомобили на глава от населението. А те с "гола" заплата не се купуват. Явно изсветляването на икономиката е само на книга.

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52