21 Ноември 2018сряда00:49 ч.

БСП иска линията на бедност да е база за добавките

Депутатите набързо и единодушно приеха промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

/ брой: 134

автор:Аида Паникян

visibility 185

БСП настоява за по-справедлива база за изчисляване на интеграционните добавки. Това заяви от парламентарната трибуна Надя Клисурска по време на обсъждането на Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ). ДУМА припомня, че в момента такава база е гарантираният минимален доход, който повече от 8 години бе 65 лв., а от началото на 2018 г. е 75 лв. Клисурска бе категорична, че по-справедливата база е прагът на бедност, който през т.г. е 321 лв., а догодина се очаква да стане 348 лв. БСП ще направи това предложение по време на обсъждането на новия проектозакон за интеграция на хората с увреждания и на проектозакона за социалните услуги, които се разработват в МТСП и според обещанията на социалния министър Бисер Петков ще бъдат обсъждани през есента. 
Защо едва сега се правят промените в ЗИХУ, след като още през 2016 г. МТСП и МС са били страна по делото, а в началото на т.г. бяха направени други промени в закона, попита управляващите от парламентарната трибуна депутатката от БСП.
Промените, приети вчера, предвиждат месечната добавка за транспортни услуги и за диетични храни да е 15% от ГМД, а добавката за ползване на информационни и телекомуникационни услуги - 20% от ГМД. Така хората получават 11,24 лв. транспортна добавка.
Само 6 дни след първото четене на промените  парламентът вчера ги прие и на второ четене. Причина за спешните действия бе, че в края на юни ВАС отмени уеднаквяването на добавките на хора с увреждания и  отмени текстове в Правилника за прилагане на закона. Мотивът е, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещ критерий по закона са индивидуалните потребности на хората с увреждания. Ако промените в ЗИХУ не бяха приети до средата на месеца, имаше опасност много хора с увреждания да останат от август без полагащите им се добавки.
Приетите изменения влизат в сила със задна дата от 12 юни.
ДУМА припомня, че 497 145 души с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги - 70 608 души. 89 души получават месечна добавка за социална интеграция за обучение, а 157 048 души не са упражнили правото си за нея.

 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226