19 Април 2019петък06:19 ч.

Медии

В България няма свобода на словото

Ширят се медиен монопол, мачкане на професионалистите, масови поръчкови материали, констатираха журналисти в голяма дискусия в СБЖ за състоянието на медиите

/ брой: 134

автор:Велиана Христова

visibility 1252

В последните месеци се очертава една много тъжна картина на медийния пейзаж в България, случаите на потъпкване на свободата на словото и разправа с журналисти са много - Лили Маринкова, Мария Чернева в БНТ, спирането на сп. "А-спекто", протестите на колегите в БНР, посегателството върху телевизията Алма матер в СУ, намаляване на щатове, на парите, тежка зависимост от работодателите и пр. С тези думи председателят на СБЖ Снежна Тодорова откри вчера дискусия за състоянието на журналистиката у нас, организирана от съюза. Като се прибави и скоропостижното внасяне на т.нар. проектозакон на Пеевски за регулации на медиите в очевиден конфликт на интереси, събитията предизвикаха Управителния съвет на СБЖ да излезе преди 4 дни с остра декларация "Спрете гаврата с българската журналистика!", тъй като мисията на организацията ни е да защитаваме журналистите, не медиите, напомни тя.
Завчера в две издания на Пеевски - "Монитор" и "Телеграф", се появи текст с груби нападки срещу СБЖ, очевидно творческата организация на журналистите е уцелила десетката с декларацията си. В двата вестника за кой ли път се поднася клеветническата информация, че Общото събрание (ОС) на СБЖ преди две години и избраният от него УС са нелегитимни. А реално неколцина членове на СБЖ, главно от медии, близки до Пеевски, заведоха дела в съда с твърдението за нелегитимност на ОС и до приключването им Управителният съвет не може да бъде вписан в регистрите. За момента СБЖ спечели 6 от делата на всички инстанции, не са приключили още 2 дела, които са идентични, подчерта Тодорова.
Мултимедийната групировка на Пеевски не може да работи на светло, а се изявява зад параван, той самият не стъпва в НС, те виждат в медиите заплаха за себе си, заяви членът на УС на СБЖ Светослав Терзиев. От медиите изчезват знакови имена в журналистиката, в "Стандарт" са останали само няколко журналисти, но вестникът се пълни с текстове, писани някъде в друг център, посочи той. По думите му групировката държи 96% от разпространителската мрежа, а целта на законопроекта е да се ликвидират последните гнезда на независимата журналистика. Ние подкрепяме журналистите и в изданията на групировката, в които те са смачкани, заяви Терзиев. Той бе остро нападнат обаче и обвинен в лъжа от главната редакторка на "Монитор" Любомира Будакова и от съпровождаща я млада журналистка, които го обвиниха, че работи в "Сега" - вестника на Сашо Дончев, и прокарвал неговите интереси и тези на Прокопиев. Будакова авторитетно нареди на присъстващите да не забравят, че журналистиката днес работи в пазарни условия, а не като преди 50 години. Двете дами за кратко превърнаха форума в махленска свада, след което веднага си отидоха. Като член на УС на СБЖ пишещата тези редове свидетелства, че подобно поведение неведнъж са демонстрирали няколко журналисти от медиите на Пеевски и Петьо Блъсков - и пред УС, и пред Общото събрание на СБЖ, и на форуми - вдигат скандал и си тръгват.           
Според бившия директор на БНР Валери Тодоров, това, което днес наричат журналистика, е на път да изяде журналистите. "Ако някой нададе глас срещу тези порядки, той бива изтласкван от средата, а тролови медии системно и с всички средства свалят нивото на журналистиката. Поръчковата журналистика е в огромни размери, финансират се отвън медии уж в името на свободата на словото, а реално с определени цели. Ако не беше така, "Америка за България" щеше да финансира ДУМА, която има проблеми. Журналистите формират общественото мнение, но са най-зле платени, превръщат се в крепостни, няма начин от медия на едната групировка да се прехвърлят в медия на другата", подчерта Тодоров. Медиите се обезличават съзнателно, журналистиката падна на тезгяха на пазарните механизми, обобщи той.
Освободената директорка на телевизията Алма матер в СУ Светлана Божилова говори за опитите заради частни интереси да бъде затрита една академична медия, спечелила проекти за образователна телевизия. Тя се дава на външен инвеститор, който да си правел в нея свои предавания, а ако има печалба 2 млн. лв., тя ще се дели със СУ. Такава печалба реално не може да се постигне в малка телевизия, посочи тя. В БНТ също няма образователни програми, робува се на печеливши и уж гледаеми външни продукции, но медиен мониторинг и експертни анализи за нуждите на аудиторията на обществена телевизия няма. Според Божилова задължително е да има фонд, който да финансира значими предавания в медиите.
Според Борислав Костурков, член на УС на СБЖ, внесеният от Пеевски законопроект търси монопол сред другите медии, а не там, където е той реално - в медиите на депутата от ДПС. А най-страшното в медийната среда е, че т.нар. политическа коректност днес е новата изява на познатата и преди автоцензура. В изказването си пък моя милост сподели отдавна осъзнато мнение - че всеки медиен закон ще се превърне в закон за цензурата или за убиване на медиите, а единствено важното е да се направи Закон за защита на журналистическия труд и на журналистите. По думите на медийния експерт Бисера Занкова има държави, в които мнозинствата се израждат в тиранични мнозинства. Изходът според нея е в по-активното информиране на международните общности и организации за потъпкването на свободното слово, на медиите и журналистите в България. Има европейска платформа, на която фактите може да бъдат изнесени. А също - пред европейския омбудсман по правата на човека. Според проф. Здравка Константинова пък, един и същ евентуален Закон за печата при различни обществени условия може да бъде приложен по коренно противоположен начин. Тя е категорична, че смесването на пиар обучението и това по журналистика е път към замърсяване на журналистиката. Да има отделно обсъждане по темата за учебните програми във факултета по журналистика предложи тя.    
Според Иво Инджов, доцент по журналистика във ВТУ, империята "Пеевски" се превръща в сериозен проблем. Според европейско проучване пък две телевизионни групи у нас владеят 95% от рекламите, които отиват в две телевизии - БиТиВи и Нова, както и 65% от телевизионната аудитория, което означава злоупотреба с публицистична власт. Но понеже при пълен фалит на саморегулацията на медиите не може да няма регулация, според него до септември трябва да се предложи алтернативен законопроект срещу този на Пеевски.
В края на срещата Дарина Григорова, оглавяваща синдиката "Подкрепа" в "Радио България" на БНР, разказа как се затриват предаванията на тази емисия, назначават се някакви хора около генералния директор, несвързани с дейностите в радиото, а се ограничават изявите на журналисти, гонят се предаванията за българите в чужбина, на недоволните се отнема допълнителното материално стимулиране и пр. А в момента се подготвя бюджет 2019 и догодина ще се окаже, че за "Радио България" пари просто няма. Всъщност никой в радиото няма достъп до информация как се харчат субсидията и общият бюджет на БНР.    
Елена Йончева:
С приказки не се преборва диктатът на организирана престъпна група

Нека да нямаме илюзии, каквото мнозинството си е наумило, това прави и няма начин с нашите демократични средства да се борим с този диктат на една т.нар. шайка, на една организирана престъпна група. Ето, "Репортери без граници" изнесоха факта, че от 35-то място по свобода на словото сме отишли на 118-то. И какво от това - властта вика: това изследване не е меродавно, не е истина.
Аз съм против това да има партийна телевизия, каквато подготвя БСП. Трябва да има не партийна, а професионална телевизия. Но вероятно, защото вече няма свободна журналистика, се налага да има партийна телевизия. Нека студентите в СУ, които са професионално ощетени, да протестират. Тогава ще ги чуят. Приказки сред затворени стени не вършат работа срещу властващата престъпна група.   Лили Маринкова:
Феодални владетели и страх за собствената им власт

Т.нар. законопроект на Пеевски не е за медиите, а е за пред някаква външна страна, пред която ДПС трябва да покаже, че е демократично и че неправилно ни упрекват за липса на свобода на словото. Нямам друго логично обяснение.  Елена Йончева каза, че това, което ни управлява, е организирана престъпна група. Аз питам кога ще се каже какво е това, което стои зад Пеевски?! Мисълта, че неговият законопроект може да мине през есента в НС, ме отвращава. Но, както бе казал Адам Михник: "Който държи държавните медии, губи избори". А който държи цялото медийно пространство? Тогава какво става? Всъщност стигаме до въпроса, че у нас няма честни избори.
Приказките за екип на самозабравилия се генерален директор на БНР са само прикритие за клиентелистките назначения на тайната власт, която кадрува отзад. Подрязва се всичко, което им пречи. Когато бе концертът за европредседателството, на музикантите от БНР е било забранено да поставят плаката си "Музиката ни струва 300 лв." пред очите на европейците. Т.е. един средновековен властник им забранява дори да протестират. За да не им помрачим празника, националните медии бяха предварително обезсилени и то не заради самото европредседателство, а заради страха им за тяхната собствена власт.    Снимки Емилия Костадинова

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ