17 Декември 2018понеделник17:41 ч.

Екшън

Въх, уби ма!

Великият Остап Бендер на българската наука станал и академик!

/ брой: 134

автор:Велиана Христова

visibility 2193

В редакцията се получи писмо, което ни развесели. Получихме радостна новина - "чудото на българската наука", бизнесменът Венелин Терзиев, за когото разказах в публикацията "Великият Остап Бендер на българската наука" (29 юни т.г.), се бил сдобил и с титлата "академик". Пък ние не сме знаели.
Само напомням накратко публикацията от 29 юни: благодарение на знаменития Закон за развитие на академичния състав, собственикът и управител на русенското "Скални материали" АД и на още 6 фирми Венелин Терзиев за 4 години - от 2014 до 2018 г., успява да защити дисертация по икономика за научната степен "доктор" в един университет (ВСУ); после три дисертации от по над 330 страници за "доктор на науките" в други три вуза (Националния военен университет във Велико Търново, Стопанската академия в Свищов и Бургаския свободен университет - в областите национална сигурност, финанси и социални дейности). В същото време Терзиев става професор в четири различни висши училища (Русенския университет, Военния университет, Висшето училище по пощи и далекосъобщения и Бургаския свободен университет); преподава 15 учебни дисциплини; създава научна продукция от по статия и нещо на ден (общо 1673 заглавия); участва в множество научни конференции у нас и в чужбина. За капак се окичва и с титла "член-кореспондент" на Руската академия по естествознание (РАЕ) - частно формирование, за което официални руски сайтове съобщават, че се занимава с шарлатански изобретения, а Европейската организация за противодействие на мошеничествата и корупцията (ЕОПМК) моли всички, получили награди от РАЕ със символика на ЕС, да се свържат спешно с нея. В последните месеци пък във Великотърновската болница тече разследване на прокуратурата за получена от Терзиев поръчка в корупционна схема.
Та, по повод публикацията завчера получихме в редакцията писмо от... Международната Мариинска академия "М.Д. Шаповаленко". Тя е създадена на 13 юни 2017 г. като учреждение към образователен проект на Мариинската галерия в областта на музейната педагогика, както пише в презентацията й в интернет. Оказва се, че нашият човек е "уважаван колега, носещ много ползи с голям всекидневен труд", вицепрезидент и академик-секретар на въпросната академия по икономическата тематика. Не сме знаели, че и в тази руска частна организация Терзиев има такива успехи. Но, както казва Мечо Пух:

колкото повече, толкова повече

Самата академия е създадена на името на реставраторката Мария, починала на 21 години, която за година и половина трудов стаж постигнала грандиозни успехи в реставрирането на московски храмове. И трябвало било ДУМА да се извини за публикуваната "непроверена информация" за Терзиев и да пусне опровержения, а "публикациите в българската преса за българската и руската наука да носят значително по-адекватен характер". За съжаление на шефа на Мариинската академия, който е подписал писмото (доктора по педагогика, представящ се в интернет като член-кореспондент Олег Латишев-Майски и по случайност връстник на 48-годишния Терзиев), публикацията на ДУМА почива изцяло върху неопровержими документи. Не знам как е в "руската наука", но в България все още има някакви правила за това как се прави наука, как се оценяват научни приноси и как се заемат академични длъжности в българските висши училища, както и закони и правилници, които ги постановяват.
Но щом сама се появява на хоризонта тази академия, редно бе да направим кратка справка за нея по достъпните в интернет нейни сайтове. А при този кратък преглед открих интересно съвпадение. Мариинската академия има

още един вицепрезидент

- на отделението за социални науки. Това е Екатерина Димитрова Арабска. Това е съавторката на Терзиев, чието име често се среща сред 26-те негови съавтори в библиографията, представена от самия него. Кой знае защо обаче Арабска е представена в Мариинската академия и като кандидат на социологическите науки и "президент на Академията за иновации и устойчивост" (още една академия!), докато същата Екатерина Арабска - съавторката на Терзиев, според документите на Националния военен университет във Велико Търново, е защитила там дисертация за доктор по стопанско управление на 19 май 2016 г. Член на научното жури и неин рецензент там е...

сетихте се: Венелин Терзиев

Що не, по това време той вече е два пъти доктор на науките и професор в Русе... От същата 2016 г. името на Екатерина Арабска се появява като заемаща длъжността доцент в частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (познато като Земеделски колеж) в Пловдив.   
Всъщност, в Русия има над 100 частни академии, представящи се за научни, създадени след разпада на СССР. Дали пък след този ми материал няма да се получат писма от още няколко от тях...
П.П. Тук свършвам с всякакви иронии. И призовавам министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на когото е вменена отговорността за висшето образование в България и за развитието на кадрите в него, да направи необходимите проверки в споменатите висши училища и да отговори как точно в рамките на 4 години един човек може да стане три пъти доктор на науките и 4 пъти професор в различни наши вузове? Не е виновен Остап Бендер, че яде баницата, въпросът е кой и как му я дава. Пък и колко още като него ползват благата на криворазбраната цивилизация във висшето образование?

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244