22 Март 2019петък23:18 ч.

Здраве

Бактериите обичат да се "крият" на топло и влажно

Повече микроби има в кухненската мивка, отколкото в тоалетната?!?

/ брой: 134

автор:Аида Паникян

visibility 383

Колкото по-често почистваме, толкова по-малък е шансът да се разболеем. Особено, ако някой член на семейството е заболял от грип. Тогава бактериите са навсякъде. Но не бива да прекаляваме с препаратите, защото могат да предизвикат алергични и други неприятни реакции.
Но колкото и да е чиста една къща, факт е, че кухненската дъска за рязане съдържа в пъти повече микроби от седалката на тоалетната чиния.
Една от челните позиции в своеобразната класация на най-мръсните места в една къща заема кухненската гъба. Иронично това е едно от средствата, което най-често използваме за почистване, но оказва се, че вместо да чисти, то по-скоро разнася микробите из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона установили, че дори по гъбите, които са използвани само за един ден, се съдържат достатъчни микроби, за да разболеят всеки. В кухненската гъба или парцал се създава благоприятна среда за развитието, особено на фекалните бактерии E.coli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното на болестотворни микроорганизми помещение в дома е именно кухнята.
Кухненската дъска за рязане също е източник на голям брой вредни бактерии. За да ограничите тяхното разпространение, изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко използване. Това се отнася както за дървените, така и за пластмасовите. Специалистите препоръчват да не режем зеленчуци или хляб върху дъската непосредствено след като е използвана за рязане на месо - по този начин рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата.
Кухненската мивка трябва да бъде добре измивана всеки ден, кухненският под - поне веднъж в седмицата, а кухненското кошче трябва да се изхвърля и почиства поне 2-3 пъти седмично. Гъбите и парцалите в кухнята трябва да се дезинфекцират, най-малкото с помощта на специален разтвор или поне белина. Батерията на мивката, дръжката на хладилника, масата и фугите на пода са също любимо място на патогенните микроорганизми. Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии отколкото в тоалетната.

Банята

Статистиката показва, че в нея има по-малко бактерии, отколкото в кухнята. Причината за това е, че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако това не се прави, фекалните бактерии лесно могат да се разпространят чак до четката за зъби. Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често, защото бактериите обичат да се "крият". Обикновените почистващи препарати са предпочитани за ползване в кухнята пред антибактериалните, защото последните могат да променят баланса на бактериалните популации, убивайки т.нар. добри бактерии. В действителност, макар и да звучи парадоксално, бактериите са нормална и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече

антибактериални

агенти използваме, толкова повече допринасяме за развитие на антибиотична резистентност в организма си.
Трябва да сме наясно с факта, че има болестотворни организми навсякъде около нас, но рискът те да предизвикат заболяване по правило е по-скоро минимален. Въпреки това болестите, причинени от бактерии от обкръжаващата ни среда, обикновено протичат изключително тежко. Най-рискови групи са малките деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56