16 Януари 2019сряда17:36 ч.

"Обединените патриоти" се изпокараха и за горивата

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 399

Трите партии в "Обединени патриоти" се изпокараха вчера в парламента при второто гласуване на промените в Закона за горивата. Вносител е Емил Димитров от ВМРО, а от НФСБ на Валери Симеонов обявиха поправките за лобистки и в полза на големите търговци на горива. Вицепремиерът с ресор икономика взе страната на малките бензиностанции, които и вчера протестираха срещу закона пред сградата на парламента.
Част от гласуваните текстове не бяха подкрепени от депутатите на Симеонов. Парламентът прие 500 000 лв. обезпечение за търговия на едро с нефтени продукти и газ, както и за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. на обект, както и за пълнене на газови бутилки. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой или с банкова гаранция. Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв., а за търговия на дребно - 20 000 лв. Дистрибуторите на бутилирана газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.
От НФСБ смятат, че тези обезпечения ще закрият малките бензиностанции и ще доведат до пазарна концентрация. Депутатът Йордан Апостолов каза, че това е нарушение на правилата на ЕС и ще доведе до наказателна процедура за страната. "Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази", възмути се вносителят Димитров и продължи да настоява, че промените целят единствено да ударят сивия сектор.
В това време в МС вицепремиерът Симеонов уверяваше журналистите, че нямало проблеми в патриотичната коалиция. "В ОП сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции. Никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме", каза той. В НС лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък се възмути от декларация на НСФБ от вторник срещу закона. Той я определи като "удар по честта и достойнството му" и "неколегиално поведение", защото го изобличавала в неистини. Сидеров призова Симеонов да му се извини и припомни, че той го е направил политик.Собственици на малки бензиностанции протестираха вчера пред НС, докато се гласуваха спорните промени в Закона за горивата
Снимка Емилия Костадинова

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10