10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

БСП настоява да не се отдават на концесии обекти, забранени за приватизация

В интерес на държавата е да запази собствеността върху стратегически дейности, заяви Румен Гечев

/ брой: 133

автор:Юлия Кулинска

visibility 392

ПГ "БСП за България" внесе вчера в деловодството на парламента предложения за промени в Закона за концесиите, с които забраняваме да се отдават на концесия дейности и обекти на онези търговски фирми, които са забранени за приватизация. Това обяви на брифинг в НС зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той обясни, че определени предприятия са изключени от списъка за приватизация, защото оперират в сфери, чувствителни за  държавата и обществото.
"Считаме, че това трябва да се приложи и по отношение на статута на концесиите. С новия закон за концесиите, приет от това мнозинство, сроковете за концесия станаха доста дълги и те могат да стигнат до 50 години", подчерта Зарков. Той е категоричен, че концесията, въпреки че е легитимен инструмент на публично-частното партньорство, не бива да бъде използвана за приватизация с други средства.
"Трябва да запазим възможно най-голяма степен на контрол на държавата над тези предприятия, много от които работят успешно и могат да бъдат развивани. Това е последователно усилие на БСП за запазване и утвърждаване на ролята на държавата в икономиката, която на пазарен принцип да участва и регулира качествено пазарите, което е в интерес на цялото общество", категоричен е Зарков.
"Много чувствителни сфери ще бъдат засегнати от промените в Закона за концесиите, които предлагаме. Някои от тях, за съжаление, вече са отдадени. Предвиждаме започнатите процедури да продължат по сегашния ред до приключване на концесионните договори", уточни социалистът.
Зарков изрази надежда законопроектът да бъде разгледан най-скоро в НС, тъй като на дневен ред са важни концесии, в това число и на летище София, на която БСП категорично се противопоставя, допълни зам.-председателят на ПГ ДБСП за България".
"Дългосрочните концесии, по същество, представляват форма на приватизация. Считаме, че е в интерес на държавата да запази собствеността върху стратегически обекти и да не позволи скрита приватизация чрез концесиониране", заяви проф. Румен Гечев. Той припомни, че проблемът с отдаването на дейности на концесиите се обсъжда от години.
"В началото на прехода бяха сключени скандални концесионни сделки. Приходите, които получаваме от експлоатация на български находища с благородни метали" са нищожни, в сравнение с концесионни договори на африкански страни", даде пример проф. Гечев. Той е категоричен, че  въвеждането на контрол и ограничения в тази сфера е изключително важно, защото сега има опасност, наред с грабежа на благородни метали на залежите в България, това да стане и с летище София. "В ЕС над 50% от летищата са държавна собственост, над 30% са смесена държавна и частна собственост. Под 20% от аерогарите са превърнати в частна собственост чрез приватизация", подчерта проф. Гечев.БСП предложи да бъде въведена забрана да се отдават на концесия дейности и обекти на онези търговски фирми, които са забранени за приватизация
снимка Емилия Костадинова

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239