10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

БНР протестираха срещу управлението на медията

Работещите в радиото искат 50% увеличение на заплатите

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 234

Недоволните журналисти, музиканти и техници излязоха вчера на пореден протест срещу авторитарното управление на медията. Те настояха за прозрачно разпределение на средствата и повишаване на заплатите, повечето от които са близки до минималната. Върху оградата на сградата на радиото бе разпънат двуезичен транспарант с посланието: "Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 евро на месец".
"Всички обещания за промени в Българското национално радио доведоха до едно голямо нищо. Топката се прехвърля между министъра на културата и комисията по култура в парламента", казаха протестиращите служители на БНР. Те настояха за прозрачност на управлението на медията. Музикант от състава на БНР разказа, че при участието им в концерта за закриване на европредседателството им било забранено да разпънат транспарант с исканията си. "Забраните дойдоха от всички етажи на БНР. Казаха ни, че щяло да стане голям скандал", посочи изпълнителят.
Андрей Грива от радиохора заяви, че такъв състав се създава с години. Това са хора, посветили се на музиката и това е дългогодишен труд, каза той. Според Грива заплати под 1000 лв. не стигат за издръжката на едно семейство. "Ние пледираме възнагражденията на служителите на радиото да бъдат увеличени с 50%, както това се случи с нашите колеги в Министерството на културата", призова музикантът. Той припомни, че негови колеги, които не получават нормална заплата, заминават за чужбина в търсене на по-добра работа и повече пари.
Председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР Дарина Григорова иска да знае защо в отделни звена на радиото не се назначават хора, въпреки належащата нужда от специалисти, участващи пряко в създаването и обезпечаването на радиопродукцията. Тя попита как се разпределят средствата за заплати по сектори, каква е най-ниската, средната и най-високата и по какви критерии те се формират.
Работещите в БНР планират да продължат с протестите през есента до постигане на реални резултати.
По думите на Лили Маринкова, която, след като съдът я върна на работа в БНР, бе пенсионирана, ситуацията в медията прилича на инцидента с работник на строежа на новото НС и частната охранителна фирма. Тя обясни, че в радиото има и необичайни мерки за сигурност. По думите й няма да се учуди, ако и там е "кацнала" охранителна фирма, а в БНР има хора, които създават паника и усещане за несигурност.Протестиращите от БНР настояха за прозрачност на управлението на медията, а музикантите поискаха по-високи заплати
снимка Емилия Костадинова

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239