14 Декември 2018петък20:16 ч.

Първи търговски неуспех за Ф-35

Италия няма да купува повече изтребители и ще преразгледа сделката

/ брой: 133

автор:Георги Георгиев

visibility 377

Италия няма намерение да купува повече американски изтребители от следващо поколение Ф-35 "Лайтнинг II" и ще преразгледа настоящото споразумение, съобщи сайтът на българското авиационно списание "Аеро". Това е съобщил министърът на отбраната на страната Елисабета Трента на 6 юли по време на телевизионно интервю. "Няма да купуваме повече Ф-35. В момента правим проучване какво да правим с договора, който в момента е сключен", това заявява Трента.
Трента е част от соченото като популистко движение "Пет звезди", което е част от новото коалиционно правителство, дошло на власт на 1 юни 2018 г. "Аеро" припомня, че още преди изборите членове на движението се изказваха открито срещу сделката за Ф-35 и обещаваха, че тя ще бъде прекратена. Настоящият италиански министър на отбраната обаче се изказва предпазливо по темата за пълен изход от програмата за покупката на Ф-35. Тя заявява, че ако се стигне до прекратяване на сделката, страната ще е изправена пред сериозни неустойки, които може да са повече от евентуалните икономии. Трента е посочила, че Италия все пак има ползи от индустриално естество, които са по-малки от първоначално очакваното, но все пак са налице.
Като евентуална опция Елисабета Трента посочва, че може италианската поръчка да се разсрочи във времето, като това да освободи ресурси за други проекти. Трента е заявила и че страната трябва да инвестира основно в европейски отбранителни проекти.
По сегашния договор италианските военновъздушни сили трябва да получат 90 броя Ф-35. 60 от тях са от варианта А и са предназначени за ВВС на страната, а останалите са от варианта В и са за ВМС. До момента са получени 10 самолета. Поради липса на средства през 2012 г. Италия отказа 41 самолета и намали първоначалната си поръчката от 131 на 90 машини.
Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза "Камери", която ще произвежда Ф-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет са сглобяване на 24 изтребителя годишно.
През миналото лято италианската Сметна палата излезе с доклад по италианското участие в програмата Ф-35. В доклада се критикува участието в програмата, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и много малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея, тъй като излизането няма да донесе съществени икономии на средства.
До момента Италия е вложила 3,5 млрд. евро в производството на изтребителя Ф-35.Италиански летци позират с националния флаг пред първия Ф-35, извършил полет от САЩ до страната им
Снимка U.S.Navy
 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243