10 Декември 2018понеделник18:34 ч.

Право, куме, в очи...

Тяхната майка Тереза

/ брой: 132

автор:Светлана Михова

visibility 872

Бедата не идва сама. Правдивостта на поговорката може да потвърди Тереза Мей. Тя изпита силата й на собствен гръб. Дамата, която оглави правителството с амбицията да влезе в историята като втора "желязна лейди", се изправи пред риска да слезе от островната политическа сцена като посредствен актьор. Да се прави на Маргарет Тачър II, не е достатъчно да има само желязна хватка, но и гъвкав ум. С второто очевидно не може да се похвали.
Бягството на поредните ключови фигури от кабинета й го доказва. Но оставките на министъра по "Брекзит" Дейвид Дейвис и на външния министър Борис Джонсън са само пушилката от горящата под краката й жарава - пазарлъкът с ЕС не върви. По-скоро върви към провал. Тереза иска да обхване необхватното - да угоди на всички. А това е невъзможно по простата причина, че референдумът за "Брекзит" раздели избирателите почти на две равни половини. Мнозинството от левите искат запазване на брака, а от десните - неговото анулиране. Същевременно и вдясно, и вляво картината не внушава единство. Финансовият капитал, заседнал в Лондонското сити, не желае да изтърве водещата си роля на световен играч. Бизнесът от реалната икономика обратно - чувства се с вързани ръце от натрапените брюкселски правила. Разделението има и териториален "субетнически" характер - Шотландия и Северна Ирландия масово гласуваха против "Брекзит" и застрашително поставят искане за референдуми за отделяне от все още Обединеното кралство.
Въпросът не е само дали и докога стопанката на кабинета ще се клати в люлеещия се стол. Сметките колцина от консерваторите ще й дадат подкрепа, за да не се стигне до вот на недоверие в парламента, са с временен ефект. По-важно - и засега непредсказуемо, е как ще се оформят настроенията в обществото и какво ще настъпи догодина след условната дата на прощаване с острова - 29 март 2019 г. в 23.00 ч по Гринуич. (Заковаването на деня е поредната брюкселска тъпотия. Сякаш има значение, ако това стане някоя и друга минута, или ден по-късно или по-рано. Но това е друга песен.)
За да спре клатушкането, ще трябва да се успокояват страстите не само вкъщи, но и да се получи съгласието на партньорската страна, на т.нар. обединена Европа. Това също е под голям въпрос, защото и там "обединението" е твърде условно. "Бъркотията, причинена от "Брекзит", е най-големият проблем в историята на отношенията между ЕС и Великобритания и все още е много далеч от това да бъде решен", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
"Мекият план" на Тереза, който предизвика оставките на двамата министри, целеше раздяла, но със запазване на обща жилищна площ. С други думи, Англия да има право на част от търговските и митническите привилегии от членството в ЕС, но да се освободи от неизгодните й ангажименти. Логично е "компромисният" план да не бъде приет нито от "твърдите" привърженици на категоричното напускане на ЕС, като Джонсън и Дейвис, нито от Брюксел. Изхлузването по английски отдавна не е на мода.
Засега неразборията в Лондон най-вероятно ще доведе до отлагане на поредния кръг от преговори с Европа, тъй като майката на плана, който трябваше да бъде представен като "бял лист" на 12 юли, има още да мъдрува с питомците си как да го представи за по-твърд, та да успокои критиците, гракнали от всички посоки. Вече се заговори и за отлагане на "закованата" дата на окончателното прощално парти. Всъщност едно неограничено дълго забавяне е и скритата цел на премиера, заподозряха поданиците, гласували за "Брекзит". Тяхната майка Тереза обаче е готова да стои разкрачена над Ла Манша, колкото трябва, докато вълнението мине от само себе си.
Трудно ще устои горката. За да запази устойчивост в бурята, тя реши да прибегне до старо изпитано средство - допинг. Откакто се затруди на попрището си, за нея това е универсалното опиумно вещество "руска заплаха". Щом го изрече, тя се изживява като обединител на нацията, на Европа и на цялото евроатлантическо войнство. То носи и ефекта на мобилизация на "прогресивните сили". Действа концентриращо на "заразените с руска пропаганда" умове и те забравят за "дреболии" от рода на "Брекзит". Неслучайно нейно превъзходителство организира сериалите "Новичок". В тях също има нещо типично английско - склонността към убийства с отравяне. Спомнете си Агата Кристи - всичко става много фино.
Но и тук удари на камък. Втората серия не направи впечатление, каквото Тереза очакваше. Тя обаче е настойчива и ще прожектира лентата на започващата днес среща на НАТО. И какво от това. Няма шанс да спечели разположението на "ужасния" Тръмп. В петък 13-о число, той ще й гостува, но няма да рискува да спи в Лондон. Ще отседне в Шотландия и там ще дочака до понеделник срещата си с Путин в Хелзинки. "Тя ще бъде много по-лека от разговорите ми с Мей", каза чичото от Америка, преди да потегли към Европа. А поданиците на Нейно величество с тяхната майка Тереза има да чакат да се вдигне мъглата над Ла Манша.
 

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239