21 Ноември 2018сряда00:49 ч.

Нова разправа с Лили Маринкова

Шефът на радиото Александър Велев върна на работа известната журналистка по решение на съда и я пенсионира незабавно

/ брой: 132

автор:Велиана Христова

visibility 456

В течение на няколко часа вчера известната журналистка и водеща на предаването "Неделя 150" Лили Маринкова бе възстановена на длъжността шеф на програма "Хоризонт" със заповед на генералния директор на БНР Александър Велев и веднага след това - пак с негова заповед, бе пенсионирана. Малко след като оглави радиото преди 2 години, Александър Велев уволни Маринкова, понеже била навършила пенсионна възраст, макар че не й достигаха две години трудов стаж. Както е известно на всички в гилдията, реалната причина за разправата бе, че Лили Маринкова не е достатъчно сервилна към властта. Журналисти и общественици тогава с протестни писма до Велев искаха тя да бъде върната като водещ.
В началото на юли т.г. Върховният касационен съд възстанови знаковата журналистка на работа като неправомерно освободена. В БНР тръгна подписка, че тя липсва на слушателите и трябва да бъде възстановена като водещ на "Неделя 150". Сутринта вчера Маринкова дойде в радиото, където по предписание на адвоката си трябваше да връчи решението на съда лично на генералния директор Велев в присъствието на двама свидетели. На пропуска се яви началникът на отдел "Човешки ресурси" Ани Георгиева, която с подчертана любезност обясни, че генералният директор го няма, но че трябва да се оформят всички документи на Маринкова за възстановяването й на предишната позиция, да се обработи трудовата й книжка, да й се направят нови снимки и пропуск и пр. Двамата свидетели на Лили Маринкова не бяха допуснати в сградата, а Георгиева ги посъветва да не чакат да свърши описаната процедура по възстановяването, понеже тя можела да отнеме доста време.
Оказа се, обаче, че на Маринкова просто е била връчена заповедта за възстановяването и веднага след това - новата заповед за пенсионирането й, понеже за двете години, докато се водеше делото в съда, тя е навършила необходимата за излизане в пенсия възраст. През 2015 г. парламентът измени чл.328 (1), т.10 на Кодекса на труда и оттогава работодателят може да освободи работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според юристи този текст противоречи на основния принцип, че пенсионирането е право на работещия, а не задължение.
Александър Велев изобщо не се е появил при маневрите спрямо Маринкова вчера, и двете заповеди са връчени на известната журналистка от чиновничката.
Само преди ден УС на СБЖ излезе с остра декларация "Спрете гаврата с българската журналистика" по повод зачестилите случаи за разправа с журналисти и наглото внасяне в НС на законопроекта "Пеевски", обслужващ личните му интереси и унижаващ професията "журналист".

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226