26 Март 2019вторник19:19 ч.

Откъде накъде

/ брой: 131

автор:Ева Костова

visibility 1128

Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите си с поне 150 лева отгоре върху всяко възнаграждение и същия ръст на единните разходни стандарти за социално осигуряване и подпомагане. Това им искане срещна разбиране у синдикалистите от КНСБ. Увеличението се иска за де що се сетите министерства, за агенции като примерно по военновременни запаси, електронно управление, технически операции, борба с градушките, пожарите, ДАНС, земеделието и горите и т.н. В бюджета, оказва се, липсват и средства за квалификация и преквалификация, отделени са само за заплати и за облекло.
20% увеличение на заплатите на чиновниците - като прочете това, човек веднага ще настръхне: откъде накъде? Някога чиновниците бяха 10 пъти по-малко, а населението бе 9 милиона. Днес сме паднали под 7 милиона, а армията на чиновниците наброява 400 000. Тези на шефските места - твърде добре платени. Според статистиката, за първото тримесечие на 2010 г. в дейност "Държавно управление" работят 115 343 души, наети по трудово и служебно правоотношение (без военнослужещите). От тях държавни служители са 39 555 души, а 75 788 са наети по трудово правоотношение към държавната администрация. Пак според статистиката, през 2013 г. държавните чиновници в България са 2,5 пъти повече от чиновниците в САЩ.
Сега предлаганото увеличение ще глътне 505 милиона от бюджета за догодина, 253 милиона са само за МВР. Никой няма да възроптае срещу искането за увеличаване на парите за заетите в социални грижи, за училищното здравеопазване, за медицинските специалисти в държавни болници и заети със специализирани процедури, учителите... И тук съвсем закономерно идва настояването на КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването бюджетът на МЗ в "Разходи за персонал" за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв. спрямо сега действащия. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да бъдат достигнати минималните договорености в колективния трудов договор. За да останат поне лекари и сестри в България при окаяното състояние на здравеопазването ни. Но виж, когато се дават допълнително пари топтан за гонене на Михаля на фона на всеселенското обедняване на домакинствата у нас и с издръжка на живота, която застрашава самия им живот, с нови цени на ток, парно, вода, горива, храна, сравненията са повече от очевидни и даже вбесяващи.
Хората работят, за да им се плаща. Тази логика не може да важи само за отделни сектори и администрации, тя важи за доходите на всички, които живеят в тази държава, които пълнят от труда си хазната, от която управниците вземат и дават като майка за едни и мащеха за други. Мащеха за онези, които не бъркат в кацата с меда, не скланят главица пред силните на деня, не членуват в партията им, не аплодират несъществуващите им победи и целите на вождизма им. А огромната държавна администрация с допълващите се ненужни и безотговорни функции само рискува да затрие и малкото останало у българина доверие в държавата.
А пропо - новина от вчера - Цветан Цветанов замина за една седмица в САЩ, ще участва на форум на мозъчните тръстове във Вашингтон. Форумът е трансатлантически.

 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58