20 Април 2019събота08:25 ч.

Лоби връз лобито

/ брой: 130

автор:Велиана Христова

visibility 878

Цялата Мара втасала във висшето образование, та от ГЕРБ спешно ще уреждат бизнесмените да преподават във вузовете. Миналата седмица уж се разбраха до септември да мислят, понеже пресичането на пороците в тази сфера било сложно, пък изведнъж - на ти, булка, китка. Веднага и сега! Някои ректори - бивши и сегашни, така искали. Ами, как няма да искат, като и за акредитация ще се уредят спешно с т.нар. представители от практиката, пък нека после в НС да зрее и връзва промяната на сегашната безсмислена система за акредитиране. Ако има глупаци, нека си кандидатстват по новите по-строги правила за професори и доценти, докато местните факултетни съвети - всичките топтан, ще са получили ново автономно право да си уреждат хорариумите и оценяването чрез "изявени бизнесмени". 
Няколкото десетки изменения на Закона за висшето образование за 22 години досега, налепени като кръпки връз системата, половината - откровено лобистки, вече доведоха до  разни феодални извращения. Да са две-три - добре, ама те всеки ден вече гърмят скандално. Току-що даже МОН не издържа и подаде сигнал до прокуратурата срещу поредните дипломи, раздадени незаконно. Е, не е за първи път. Още Даниел Вълчев като министър търсеше прокурорите на помощ, сетне Меглена Кунева - резултат нула, ни един осъден или наказан няма. Що да се мори сегашният министър да праща проверки за уникума на оня бизнесмен - Остап Бендер, в науката, за който ДУМА писа преди две седмици. Докато върти 7-8 фирми, човекът за последните 4 години успял да защити 4 дисертации (една за доктор и три за доктор на науките), станал професор в 4 вуза, окичил се с хиляди "научни" статии, титулувал се "чл.-кор" на една руска академия-менте. И присъдружни на властта медии го възхвалиха като "връх" на чудесата. Дали пък депутатите от ГЕРБ не са натиснати да уредят рахата на такива като него с бързи промени в закона - щото иначе трябва да им отнемат чудесната "научна" кариера, а тия, дето са им я осигурили, да не се отърват от наказания. Не би. Родна лобистка хубост,  притулена зад стотици показни лакардии за реформираното бъдеще на висшето образование. Жалка държава!                  
   

Празнуваме Лазаровден!

автор:Дума

visibility 1

До 15 градуса в събота

автор:Дума

visibility 37

МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 119

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 497

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 224

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 355

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 664

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ