19 Април 2019петък10:29 ч.

Бъдещо неопределено

/ брой: 130

автор:Евгени Гаврилов

visibility 680

Преди доста години  из редакциите вървеше като виц твърдението, че ако от клавиатурите на пишещите машини махнат буквата "щ", вестниците ще спрат да излизат. Просто тогава всичко хубаво в живота, което трябваше да се случи, все беше в бъдещо неопределено време. Абсолютно същата е ситуацията, която се получи след току-що завършилия в София форум "16+1". В него участват страните от Централа и Източна Европа плюс Китай. Форумът стана място, където се определят следващите стъпки от  китайската инвазия на Стария континент. А сравнително слабо развитите държави в източната част на Европа стават предмостие за това. За тях всеки долар от Поднебесната империя е добре дошъл. Сред страните, протегнали ръка, естествено е и България. Затова през последните дни отвсякъде ни заливат заглавия от типа "Китайски фирми ще строят тунела под Шипка", "Китайци изграждат пътя Русе-Велико Търново", "БМФ ще получи 6 кораба, финансирани от китайската "Ексимбанк". Всичко е в бъдещо неопределено време.
А истината е една, ние изоставаме в отношенията си с този икономически гигант. Държавите около нас привличат много повече китайски инвестиции. В Унгария те са  2,8 млрд. долара, в Сърбия - над 1 млрд. долара. У нас за последните 10-12 г. сме привлекли малко на 40 млн. евро от Китай.  Теорията, че Сърбия не е член на ЕС и това помага. Освен това ние живеем с илюзията, че Китай се натиска да инвестира в региона, но фактите сочат съвсем друго. За миналата година инвестициите им в Европа са 30 млрд. долара. В Източна Европа те са 2%, а  65% са във Великобритания. И нещо много важно, китайците  развързват кесията само за проекти, при които съответната държава дава някакви гаранции или преференции. В този смисъл и бъдещето на проекта "Белене" остава неясно, защото за него правителството  обяви, че не поема никакви  ангажименти. А основната причина едни инвестиции да се случват или не, e политическата воля и способността на управляващите да защитават националните интереси. В последното нашата власт не е много убедителна.
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ