22 Март 2019петък23:17 ч.

Новите цени на природния газ, тока и парното ще увеличат издръжката на живота

/ брой: 130

автор:Аида Паникян

visibility 237

Увеличението на цените на електро- и топлоенергията ще окажат пряко влияние върху нарастване на издръжката на живота, категорични са от КНСБ. Експертните прогнози показват, че се очаква с 1,2% да се повиши издръжката на живота само от влиянието на новите цени на топлото и тока. Общата стойност за издръжка на живота на 4-членно домакинство ще достигне до 2354 лв. Разходите за горива, отопление, топла вода, осветление ще се увеличат с 3,5-4%. А тази група формира около 2/3 от разходите за поддържане на жилището и 12% от общо необходимите средства за издръжка. През предстоящите зимни месеци столичани ще плащат повече с около 11 лв., което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., прогнозира директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев.
Данните говорят за увеличаване дела на енергийната бедност, подчерта той. От КНСБ са категорични, че ниската покупателна способност на домакинствата поставя въпроса за несъразмерните цени на енергията. Независимо че цената на електричеството е най-ниска в ЕС, динамиката на цените на енергия изпреварва динамиката на основните доходи, а това е доказателство, че реформите през прехода доведоха до значително повишаване на цената на енергията за битови потребители.
ДУМА припомня, че от началото на 2016 г. междуведомствена работна група обмисля определение за "енергийна бедност". Данни на Евростат сочат, че 36,5% от българските граждани през 2017 г. нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли при средно за ЕС 8,2%. За отоплителния сезон 2017/2018 г. на 204 635 лица и семейства е отпусната целева енергийна помощ, която намалява с 6% спрямо предходния период, когато те са 217 635 лица и семейства. Въпреки че критериите за достъп са насочени към бедните, намаляването на отпуснатите помощи е показател, че не всички нуждаещи се могат да имат достъп.

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56