26 Март 2019вторник21:38 ч.

Допълнителни 1,7 млрд. лв. в бюджета за догодина иска КНСБ

автор:Аида Паникян

visibility 328

За допълнители 1 682, 862 млн. лв. ще настоява КНСБ за Бюджета за 2019 г. Това съобщиха от синдиката по време на семинар за журналисти във Варна. От тези пари 991,362 млн. лв. ще бъдат за увеличение на заплатите, а 691, 5 млн.лв. - за издръжка и за капиталови разходи. 
Допълнителни 362 млн. лева ще са нужни само за обезпечаването на повишението на основните заплати в училищното и предучилищното образование от началото на новата година. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.
В момента се водят преговори за 2 млн. лв за подобряване на достърна архитектурна среда в около 100 училища.
КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват бюджета на МЗ в частта му „Разходи за персонал“ да бъде увеличен с 49,4 млн. лв.
Необходимо е и увеличение на средствата за делегирани от държавата дейности (училищно и детско здравеопазване) с 15 млн. лв., което да позволи увеличение с 10% на заплатите на медицинските специалисти, колкото се очаква да бъде и увеличението на минималната заплата за страната за 2019 г. Д-р Иван Кокалов е категоричен, че са необходими допълнителни 300-350 млн.лв. за НЗОК.
От синдиката са категорични, че е необходимо увеличение с 20% на заплатите на заетите в централната и местна администрация, както и 20-процентно увеличение на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“. За това са необходими 505 млн. лв. допълнително.
КНСБ и Съюзът на българските музикални и танцови дейци настоява за допълнително целево финансиране за заплати с 1,962 млн. лв. за духови оркестри, за професионални фолклорни ансамбли и др.
От синдиката са убедени, че за поредна година е подценен факторът труд. 1 лев добавена стойност води до 22 ст. ръст на заплатата, са пресметнали експертите от синдиката и са категорични, че бизнесът вече няма основания за забавяне на ръста на възнагражденията.

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 59