21 Април 2019неделя16:07 ч.

Не колко, а какво

/ брой: 129

автор:Евгени Гаврилов

visibility 977

Тази седмица дойде новината, че стойността на българския износ за 2017 г. е достигнала рекордните 30,2 млрд. долара, което издига страната с една позиция нагоре, до 61-о място сред износителите по света. По принцип увеличаването на експорта е положителна тенденция, защото през последните години икономическият растеж, доколкото го има у нас, се дължи именно на него. Проблемът обаче по-скоро опира до структурата на този износ.
Най-голям е експортът на електротехника и електроника (близо 3 млрд. долара), мед и изделия от нея (над $ 2,7 млрд.), машини и апарати (над $ 2,4 млрд.). Енергоносителите - горива и електроенергия ($ 2,4 млрд.) изпадат от челната тройка и заемат четвърта позиция, следвани от зърното (над 1 млрд. долара).
Стоката с най-голям стойностен обем в експортната ни листа през 2017 г. е катодната мед - 1,219 млрд. долара. Ръстът в износа на катодна мед е с една трета спрямо 2016 г. Както се вижда, сред първите пет експортно ориентирани сектори само електрониката и машиностроенето дават продукция със сравнително висока добавена стойност. А по-голямата част от стоките, изнасяни от България, са междинни. Те служат като елементи за изработването на  цялостен продукт. Компонентите за автомобили са типичен пример в това отношение. В този случай добавената стойност не остава в България. А това пречи на развитието на икономиката. Статистиката показва, че все още само 25% от износа се дължи на стоки с висока добавена стойност, т.е. технологични.
Слабата диверсификация на експорта също носи рискове. Оказва се, че една осма от родните стоки се изнасят само на един пазар. От над 4800 стоки в експортната ни листа 570 се изнасят само за една държава. Например, руди и концентрати от благородни метали се изнасят основно за Германия. Малко неудобен е и фактът, че подобряващата се конкурентоспособност на износа се дължи предимно на чуждите компании в страната, т.е. печалбата е за тях. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки. А иначе сме лидери в износа на патешко месо, череши и облекло от азбест.

 

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ