21 Март 2019четвъртък12:44 ч.

Здраве

Внимание! Лаймска болест!

БЧК съветва как да реагираме при ухапване и ужилване от насекоми

/ брой: 129

автор:Аида Паникян

visibility 581

Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас в сравнение с м.г., съобщи тази седмица главният държавен здравен инспектор  д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че причината е във влажното време и продължителните валежи. По думите му случаите на лаймска болест към момента вече са 180.
Над 20% от кърлежите във всички области са заразени с лаймска болест заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежът, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция", е препоръката на проф. Кантарджиев.
През лятото

опасността от ухапвания от комари,


кърлежи и други кръвосмучещи насекоми нараства. Ухапванията и ужилванията от насекоми обикновено са безобидни и причиняват само малко дискомфорт, обясняват от БЧК. Ухапването от насекомо или ужилване е малка рана на кожата, причинена от комар, пчела или оса. Но, ако пострадалият е ужилен няколко пъти, размерът на инжектираната отрова може да бъде достатъчно голям, за да предизвика сериозна реакция. Ужилването в устата или гърлото може да е опасно за живота, защото отокът може да ограничи дишането. При свръхчувствителни към отрова на насекоми хора, може да се задейства алергична реакция, което може да доведе до оток на дихателните пътища, затруднено дишане, шок или дори до смърт.
В повечето случаи има локален оток, зачервяване, сърбеж и понякога малко болка. В случаи на тежка реакция се наблюдава оток на дихателните пътища, затруднено дишане или шок. Понякога се наблюдава и главоболие, световъртеж, гадене и диария, затруднено дишане и преглъщане, както и загуба на съзнание.
От БЧК препоръчват преди всичко да бъде успокоен пострадалият. "Ако жилото е все още в кожата, използвайте нокът или тъпата страна на ножа, за да го извадите. Направете това чрез натискане нагоре на мястото под жилото и плъзгащо се движение.
V Не използвайте пинсети, защото с това може да компресирате останалите сакове отрова. Това ще доведе до нахлуване на останалата част от отровата в кръвта.
V Охладете ужиленото от насекоми място с лед, за да се намалят отокът, сърбежът и болката. Може да използвате студен компрес. Лосион или мехлем, за успокояване на сърбежа може да донесе облекчение. Измийте областта около раната с вода. Накарайте пострадалия да смуче кубче лед или да изплакне устата си със студена вода, ако е бил ужилен в устата или гърлото. Това ще намали риска от оток.
V Поставете го в полуседнало положение, ако получи алергична реакция и се почувства зле. Това ще му помогне да диша.
V Повикайте Спешна помощ, ако пострадалият е свръхчувствителен към отрова на насекоми и се влошава или е бил ужилен в устата или гърлото. 
V Насочете пострадалия към
лекар или болница, ако не можете да премахнете жилото или пострадалият започне да се чувства все по-зле след ужилването”, препоръчват от БЧК.

Ухапването от кърлеж

е малка рана на кожата, причинена от кърлеж. Те се нуждаят от кръв, за да се възпроизвеждат. Не могат да скачат или летят и изчакват върху растения или трева. Когато мине животно или човек, кърлежът защипва кожата на пострадалия с устата си. След това изсмуква кръв от жертвата за няколко часа или дни.
Колкото по-дълго кърлежът остава върху кожата, толкова по-голям е рискът от инфекция.
V Кърлежите трябва да се отстраняват възможно най-бързо. Ако кърлежът стои в тялото повече от 24 часа, може да зарази човек с марсилска треска или лаймска болест, казва директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Ухапването от кърлеж не е болезнено и често остава незабелязано. След няколко часа ухапаното започва да сърби. Когато е пълен с кръв, кърлежът е колкото грахово зърно и е по-лесно забележим. При хората кърлежът обикновено е разположен на главата, шията, подмишниците, задната част на коленете, в слабините и глезените.
Лекарите съветват да не го вадим сами, а да потърсим медицинска помощ, но когато това не е възможно, от БЧК препоръчват няколко стъпки:
V Отстранете го с помощта на специален екстрактор за кърлежи или чифт финни пинцети. V Не премахвайте кърлежа с пръсти и палец. Внимавайте да не хванете тялото и да оставите главата.
V Не използвайте алкохол, антисептични или други продукти, за да упоявате кърлежа.
V Измийте раната с вода и дезинфекцирайте с алкохол или друг кожен антисептик. Посъветвайте пострадалия да се консултира с лекар, ако има някакви необичайни промени на кожата в рамките на първите няколко седмици от ухапването.
Насочете пострадалия към лекар или болница, ако има анормални промени на кожата, ако се появяват висока температура, главоболие, болки в ставите или е ухапана бременна жена".Любопитно

Кърлежите са много жилави насекоми. Ако ги пренесете вкъщи с дрехи или раници, те могат да живеят и 14 дни. Не умират при пране в перална машина при 40 градуса, включително и използването на центрофуга. Но не могат да оцелеят при пране на 60 градуса.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55