16 Ноември 2018петък10:44 ч.

Някой да отговори

/ брой: 128

автор:Мая Йовановска

visibility 520

За животновъдите от селата Кости и Воден избиването на овцете и козите им е трагедия. В една проба беше засечена опасната чума по дребните преживни животни. За пръв път не само у нас, но и в целия ЕС. Без потвърждение от друга лаборатория ветеринарните власти убиха животните им. Няма животни - няма проблем. Защото такива били разпоредбите. Сигурното си е сигурно, нищо, че с повече старание, тотална карантина и по-прецизни мерки, 1800-те животни е можело да бъдат спасени. Поне така твърдят стопаните им. И още казват, че ако наистина е имало зараза, смъртността от нея би трябвало да е огромна. Умряло от болестта животно няма - всички са избити. Ама явно нашите властите си знаят възможностите...
А колко разпоредби бяха нарушени и колко сълзливи постове имаше във фейсбук заради гастролиращата в Сърбия крава Пенка. Тя бе спасена, но близо 2 хил. Пенки отидоха на дръвника! И никой от тия защитници на правата животински не мъцна за съдбата на животните от Странджа и техните стопани.
Животновъдството е сектор, който с идването на "демокрацията" бе докаран до просешка тояга. И всичко, което се случва в Странджа сега, е за сметка на малкото останали фермери у нас. Впрочем преди дни зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров сам си призна колко бавни са процедурите. И как докато едно обезщетение стигне до животновъда, той вече няма нужда от него. Защото вече не е животновъд. На 21 юни БАБХ ни уведоми за наличието на чума у нас, но чак вчера оттам отидоха при пострадалите стопани, за да обсъдели с тях обезщетяването... Загубите няма да са само от избитите животни. Освен всичко животновъдите алармират, че е трябвало изтребването да стане с министерска заповед, каквато нямало. И още - умъртвените животни не били унищожавани в екарисаж, а заровени в гората. Някой трябва да отговоря за цялата тая престъпна свинщина. 


 

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223