19 Март 2019вторник08:41 ч.

Половин милион души с увреждания са без интеграционни добавки

/ брой: 128

автор:Аида Паникян

visibility 396

Към момента са спрени интеграционните добавки на над 500 хил. души хора с увреждания, от които 10 476 деца, потвърди министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия. ДУМА припомня, че до спирането им се стигна след решение на ВАС през юни, с което бе отменен начинът, по който се определят интеграционните добавки за транспорт и комуникационни услуги, както и предоставянето на документ за получаване на помощ за образователни услуги. Това бе и причината ГЕРБ да внесат промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), според която текстовете от Правилника ще бъдат включени в Закона. Според вносителите това ще бъде временна мярка, за да не останат хората без добавките си през юли. Управляващите твърдят, че скоро ще бъде приет новият ЗИХУ, по който в момента работи работна група. Омбудсманът Мая Манолова обаче изрази съмнение, че новият закон ще бъде приет скоро и поиска срок. Въпреки някои принципни възражения от левицата, като цяло депутатите бързаха да гласуват промените в действащия ЗИХУ с аргумента хората да не останат без добавките си. Според Весела Лечева от БСП, ако не се даде времева рамка за действието на промените, решаването на проблемите на хората с увреждания отново се отлага.
Министър Петков обясни, че дори до края на юли да бъде готова работната група с новия ЗИХУ, до внасянето му в парламента и гласуването му ще мине време и е напълно възможно да влезе в сила идната година.
За т.г. МТСП е отделило 152 млн. лв. за интеграционните добавки. Те са обвързани с гарантирания минимален доход, който от т.г. е 75 лв.
17 депутати от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика гласуваха "за" промените в ЗИХУ, един се въздържа и един бе "против".

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53