22 Март 2019петък11:35 ч.

Унгария купува 20 вертолета от "Еърбъс"

Многоцелевата машина Н-145М вече бе избрана от ВВС на още четири държави

/ брой: 128

автор:Георги Георгиев

visibility 912

Министерството на отбраната на Унгария е подписало договор с "Еърбъс Хеликоптерс" за покупката на 20 леки ударни вертолета Н-145М, оборудвани с най-модерната модулна универсална система въоръжение "Ейч Форс". Закупуването на вертолетите е част от програмата за модернизацията на армията "Зрини-2026". "Еърбъс" се ангажира да осигури още и обслужването на техниката, и обучението на персонала. Стойността на сделката засега не се разгласява, съобщава руският Център за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО). Това е втори договор в последно време между Унгария и "Еърбъс" след като през миналата година компанията достави на Въоръжените сили на страната два самолета А-319.
Вертолетите Н-145М са предназначени за широк спектър от задачи, превоз на войници и товари, наблюдение, операции по търсене и спасяване, разузнаване и медицинска евакуация. Те могат да се експлоатират в което и да е време на денонощието и в сложни метеорологични условия. Машините за Унгария ще бъдат оборудвани със система за десантиране по въжета, високоефективни камери за разузнаване, въоръжение за огнева поддръжка, балистическа защита, система за радиоелектронно противодействие, която повишава шансовете на екипажа да оцелее по време на бойни операции.
Разработената от "Еърбъс Хеликоптерс" система "Ейч Форс" ще даде възможност на унгарските ВВС да оборудват вертолетите си с широк набор от управляеми и неуправляеми боеприпаси, както от клас "въздух-въздух", така и от клас "въздух-земя". Освен това Н-145М ще бъдат оборудвани и с автоматични 20-мм оръдия или 12,7-мм картечници.
H-145M е военната версия на гражданския вертолет Н-145, който се експлоатира от 2014 г. Първият хеликоптер е бил доставен на германските ВВС, които са основните оператори на машината, през 2015 г. Н-145М е оборудван с два двигателя на "Ариел 2Е" на френската компания "Сафран" с цифрова система за управление и рулеви винт тип "Фенестрон". Освен това Н-145М има напълно остъклена кабина, четириосев автопилот, цифров комплект за авионика "Хелионикс", който намалява работното натоварване върху пилотите. Според "Еърбъс", вертолетът се отличава с ниска акустическа сигнатура и е най-малошумният в своя клас. Н-145М може да се транспортира на борда на военнотранспортния самолет А-400М.
До момента освен Унгария, от чуждите държави има направени поръчки от Тайланд и Сърбия. В края на 2016 г. Белград поръча девет вертолета Н-145М, които ще се използват както от армията, така и от полицията. Три такива хеликоптера са поръчани и от Великобритания, за да бъдат използвани за учебни цели. В Съединените щати на въоръжение от 2006 г. се намира вертолетът UH-72 "Лакота", който е създаден на базата на гражданската версия на ЕС-145, който е гражданската версия на военния H-145.Вертолет Н-145М с бойно и разузнавателно въоръжение
Снимка "Еърбъс"

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56