15 Ноември 2018четвъртък15:40 ч.

Намирисва

/ брой: 127

автор:Мая Йовановска

visibility 449

Рязко в средата на годината управляващите се сетиха, че от акциза върху бездимните цигари щели да загубят 30 млн. лв. до края й. Затова депутати от ГЕРБ и ОБ предлагат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които, видите ли, да се ограничат загубите за бюджета само в рамките на 15 млн. лв. Финтът е добре обмислен, защото финансовият министър Владислав Горанов, който би трябвало да е изпуснал тези 30 млн. лв. приходи в бюджета (нали така!), липсва от мизансцена. И предложението услужливо идва от депутати и за калпавите, уж, сметки на властта, е турена да се черви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
С повишаването на акциза от средата на годината бездимните цигари, които засега се предлагат само от една компания у нас, щели да поскъпнат "само" с 2,50 лв. за кутия, обяснява Стоянова. Иначе тяхното разпространение било за сметка на бюджета. Всъщност властта не била оценила голямото търсене на новия тип цигари.
Така се оказва, че управляващите, които се обявяват за големи застъпници на здравето ни и забраниха пушенето на класическите цигари на закрито, не са били наясно с положителния ефект от новата технология. Та Стоянова даже призова в средата на годината МЗ тепърва да реши и къде те могат да се пушат. Да се смееш ли, да плачеш ли?
Всички тези странни движения на управляващите предизвикват въпроси - най-малкото защо точно сега? И най-вече - дали властта не лобира в полза на производителите (които и да са те или пък някой по-конкретен?) на конвенционалните цигари? От този въпрос впрочем Стоянова се измъква йезуитски: "Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси. Известно е, че аз съм един виден лобист, но за бюджета".
Каквото и да рече Стоянова, нещата намирисват. Ама да вземе и да каже дали с тези промени ще се наложи и актуализация на бюджета.

 

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222