23 Март 2019събота07:41 ч.

Намирисва

/ брой: 127

автор:Мая Йовановска

visibility 712

Рязко в средата на годината управляващите се сетиха, че от акциза върху бездимните цигари щели да загубят 30 млн. лв. до края й. Затова депутати от ГЕРБ и ОБ предлагат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които, видите ли, да се ограничат загубите за бюджета само в рамките на 15 млн. лв. Финтът е добре обмислен, защото финансовият министър Владислав Горанов, който би трябвало да е изпуснал тези 30 млн. лв. приходи в бюджета (нали така!), липсва от мизансцена. И предложението услужливо идва от депутати и за калпавите, уж, сметки на властта, е турена да се черви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
С повишаването на акциза от средата на годината бездимните цигари, които засега се предлагат само от една компания у нас, щели да поскъпнат "само" с 2,50 лв. за кутия, обяснява Стоянова. Иначе тяхното разпространение било за сметка на бюджета. Всъщност властта не била оценила голямото търсене на новия тип цигари.
Така се оказва, че управляващите, които се обявяват за големи застъпници на здравето ни и забраниха пушенето на класическите цигари на закрито, не са били наясно с положителния ефект от новата технология. Та Стоянова даже призова в средата на годината МЗ тепърва да реши и къде те могат да се пушат. Да се смееш ли, да плачеш ли?
Всички тези странни движения на управляващите предизвикват въпроси - най-малкото защо точно сега? И най-вече - дали властта не лобира в полза на производителите (които и да са те или пък някой по-конкретен?) на конвенционалните цигари? От този въпрос впрочем Стоянова се измъква йезуитски: "Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси. Известно е, че аз съм един виден лобист, но за бюджета".
Каквото и да рече Стоянова, нещата намирисват. Ама да вземе и да каже дали с тези промени ще се наложи и актуализация на бюджета.

 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56