22 Март 2019петък23:17 ч.

Бизнесмени ще могат да преподават във вузовете

Загубили сме 25 млрд. лв. от обучението на заминали за чужбина висшисти

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 487

Изтъкнати представители на бизнеса да могат да преподават във висшите училища, настояват ректорът на УНСС проф. Стати Статев и Васил Велев от АИКБ. В момент Законът за висшето образование позволява хора от бизнеса да водят до 10% от лекционните курсове, но какво пречи да се запише, че имат право на определен процент от хорариума в бакалавърските и магистърските програми, попита Статев. "Предложението дойде по време на обсъждане в парламента вчера, организирано от шефката на образователната комисия в НС Милена Дамянова и в. "Труд", чиито страници в течение на 6 месеца бяха определени за публикуване на мнения на ректорите за необходими промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Вероятно това ще е една от спешните поправки в действащия закон, увери Дамянова, тъй като депутати от комисията вече работели върху подходящ текст.
На срещата вчера присъстваха депутати, ректори, бизнесмени, синдикалисти, кметът на София Йорданка Фандъкова и др. Изказващите се посочиха огромно количество проблеми, произтичащи от закона, действащ от 1996 г. и променян десетки пъти. Трябва да се отделят два-три проблема, по които има пълен консенсус и да се решат бързо, а останалите да бъдат обобщени и обсъдени след това. Най-лесно осъществима и вероятно ще стане бързо е промяна в ЗВО, според която един преподавател да има право да се числи само в едно висше училище за целите на акредитацията, така че да не се легитимират некачествени вузовски звена с едни и същи хора. Такова предложение за промяна БСП направи още в миналия парламент, но то не бе прието от мнозинството в 43-то НС.
Три основни теми засягат промените, които са необходими, посочиха участниците в срещата: структурата и управлението на висшите училища, системата на акредитирането и състоянието на кадрите. Васил Велев отново настоя висшисти, чието обучение е платено от държавата, да бъдат длъжни да работят определено време в страната. Загубили сме 25 млрд. лв., дадени от данъкоплатците чрез хазната за образованието на млади българи, които са заминали да работят и живеят в чужбина, посочи той. Според студентските представители обаче, това щяло да отблъсне още повече младите от българските вузове и те щели да предпочитат учене в чужбина. Министър Красимир Вълчев даде срок за първо обсъждане на спешните промени и на обобщените мнения за ЗВО в края на септември.
 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56