21 Ноември 2018сряда21:08 ч.

Бизнесмени ще могат да преподават във вузовете

Загубили сме 25 млрд. лв. от обучението на заминали за чужбина висшисти

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 211

Изтъкнати представители на бизнеса да могат да преподават във висшите училища, настояват ректорът на УНСС проф. Стати Статев и Васил Велев от АИКБ. В момент Законът за висшето образование позволява хора от бизнеса да водят до 10% от лекционните курсове, но какво пречи да се запише, че имат право на определен процент от хорариума в бакалавърските и магистърските програми, попита Статев. "Предложението дойде по време на обсъждане в парламента вчера, организирано от шефката на образователната комисия в НС Милена Дамянова и в. "Труд", чиито страници в течение на 6 месеца бяха определени за публикуване на мнения на ректорите за необходими промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Вероятно това ще е една от спешните поправки в действащия закон, увери Дамянова, тъй като депутати от комисията вече работели върху подходящ текст.
На срещата вчера присъстваха депутати, ректори, бизнесмени, синдикалисти, кметът на София Йорданка Фандъкова и др. Изказващите се посочиха огромно количество проблеми, произтичащи от закона, действащ от 1996 г. и променян десетки пъти. Трябва да се отделят два-три проблема, по които има пълен консенсус и да се решат бързо, а останалите да бъдат обобщени и обсъдени след това. Най-лесно осъществима и вероятно ще стане бързо е промяна в ЗВО, според която един преподавател да има право да се числи само в едно висше училище за целите на акредитацията, така че да не се легитимират некачествени вузовски звена с едни и същи хора. Такова предложение за промяна БСП направи още в миналия парламент, но то не бе прието от мнозинството в 43-то НС.
Три основни теми засягат промените, които са необходими, посочиха участниците в срещата: структурата и управлението на висшите училища, системата на акредитирането и състоянието на кадрите. Васил Велев отново настоя висшисти, чието обучение е платено от държавата, да бъдат длъжни да работят определено време в страната. Загубили сме 25 млрд. лв., дадени от данъкоплатците чрез хазната за образованието на млади българи, които са заминали да работят и живеят в чужбина, посочи той. Според студентските представители обаче, това щяло да отблъсне още повече младите от българските вузове и те щели да предпочитат учене в чужбина. Министър Красимир Вълчев даде срок за първо обсъждане на спешните промени и на обобщените мнения за ЗВО в края на септември.
 

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 16

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 15

/ брой: 227