24 Март 2019неделя01:41 ч.

Пак само един кандидат за управител на НЗОК

Шеф на болница без задължения ще управлява близо 4 млрд. лв. за здраве

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 466

Kъсно в понеделник 31 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха в парламента предложение за управител на НЗОК. Единствената кандидатура е на д-р Дечо Дечев. ДУМА припомня, че на 2 юли изтече крайният срок за номинации. От останалите политически сили няма предложения. Така беше и миналата година, когато се гласуваше кандидатурата на проф. Камен Плочев за управител на НЗОК и кандидатурата на Ивайло Иванов за управител на НОИ.
От мотивите на депутатите и подадените от Дечев документи става ясно, че той е възпитаник на Медицинската академия в София и има специалност по УНГ и здравен мениджмънт. Трудовия си път започва като завеждащ УНГ отделение в общинската болница в Ихтиман, а после работи като лекар в Окръжна болница и в болницата на МВР. От 1995 до 1998 г. работи в МЗ като началник на отдел "Лекарствена политика", няколко месеца работи в "Софарма", а преди това в "Балканфарма", бил е търговски представител на фармацевтичните компании "Ели Лили" и "Ново Нордиск", а от 2004 до 2008 г. е зам.-директор на НЗОК и член на Управителния съвет на НЗОК. От август 2008 до април 2015 г. д-р Дечев ръководеше Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София, когато бе уволнен от здравния министър Петър Москов. Дечев се противопостави на създадения от министъра консорциум от 9 болници. От февруари 2017 г. Дечев отново е директор на "Св. Иван Рилски" - една от малкото болници без задължения.
Д-р Дечев е подписал и декларация за съгласие да се кандидатира за управител на НЗОК, както и да бъде проверен за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Д-р Дечев ще бъде 17-ят шеф на осигурителната институция за 19-годишната й история. Мандатът на предшественика му проф. Плочев бе прекратен заради невъзможност повече от 3 месеца да изпълнява задълженията си.Доц. Георги Йорданов: 
Управителят трябва да има право на глас в Надзорния съвет

- Доц. Йорданов, добра ли е кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на касата?
- Д-р Дечо Дечев е мениджър от професията, както сме свикнали да казваме. Има огромен исторически опит в здравеопазването и малка лична роля в т.нар. реформа в системата.
Друг въпрос е, че все още не сме чули визията му за промяна дейността на НЗОК. Д-р Дечев е от хората, на които няма какво да се обяснява, много добре знае проблемите на НЗОК и чакаме да видим какво мисли за промяната, която трябва да се извърши в нея. Тези от парламентарната ни група, които смятат, че той е удачна кандидатура, не са малко.
- С какво трябва да се справи следващият управител на касата?
- Проблемите са много, но има няколко основни момента. Първият е дали той ще има политическа подкрепа. Тя ще му трябва, защото сме в момент, в който се формира нейният бюджет за 2019 г. Бюджетът, който сега се изпълнява, за 2018 г., не беше координиран и не бе съгласуван с мнението на изпълнителите на медицинска помощ и здравните мениджъри. Той може би отговаря на очакванията на фискалния състав на МФ, но на МЗ, включително и на тези, които се занимаваме със здравеопазване, не отговаря. Д-р Дечев е от хората, които имат голям опит в областта на лекарствоснабдяването, а в момента един от големите проблеми е стабилизирането на финансовата рамка на лекарствоснабдяването в касата. Лично аз очаквам да чуя с интерес каква е неговата визия за промени в този сектор.
И нещо важно: необходима е много добра съгласуваност между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването, както и със зам.-министъра Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет.
В момента фигурата на управителя на НЗОК е лишена от конкретни лостове и механизми за директно влияние върху системата на НЗОК.
- От БСП какво бихте предложили?
- В момента обсъждаме възможността да внесем законодателни промени в две насоки. Първо, управителят на НЗОК, който се избира от парламента, трябва да е пълноправен член на Надзорния съвет и да има право на глас, а не както е сега. Второ, обмисляме дали не е удачно НЗОК да има надзорен или управителен съвет, това не е толкова важно, но да има контролен съвет. Това трябва да е орган, който точно да прецизира разходването на тези 3,8 млрд. лв., които са бюджетът на касата. Защото се оказва, че ролята на контролен орган играе парламентът, а той не е оперативен орган и няма механизми за контрол на разходването. Надзорният съвет играе ролята на оперативен орган, спуска своите решения за изпълнение на управителя на НЗОК и няма истински контрол. Мисля, че всички тези организации, които сега са в Надзорния съвет - и лекарски съюз, и синдикати, и работодатели, имат своето истинско място в контролен орган, който да следи точно изпълнението на бюджета на НЗОК.
Д-р Мими Виткова:
В момента НЗОК е само изпълнител на гласуван от парламента бюджет

- Удачна ли е кандидатурата на д-р Дечев за управител на НЗОК?
- Д-р Дечев е едно от малкото сполучливи политически решения на управляващите за този пост. Не само управленският му опит, а резултатите от дейността му са красноречиво доказателство в подкрепа на това мнение. Той доказа, че и държавна болница може да се справя добре с финансовите трудности, ако се управлява правилно. Да не забравяме, че управлявалите УМБАЛ "Св. Иван Рилски", преди той да поеме този пост, оставиха фалирала болница. Той създаде модел на успешно управление.
- С какво според вас трябва да се справи новият управител на касата?
- Предизвикателствата пред новото ръководство са много. Най-сериозният проблем е, че очакванията на обществото и медицинската общност са големи, а възможностите на ръководството на НЗОК са не повече от тези на един изпълнител на гласуван от парламента бюджет. Проблемите на НЗОК са част от проблемите на здравеопазването, чиито решения зависят от социалните рецептори на политиците и от политическата им воля да ги решават в полза на обществото, а не на корпоративни и лични интереси. Д-р Дечев не може да реши проблема с неравностойното участие на държавата в осигурителната система (тя плаща здравни вноски за 2/3 от населението и внася в бюджета на НЗОК 1/3 от средствата). МЗ всеки ден открива нови болници в големите градове, а НЗОК има единственото право и задължение да финансира дейността им. Това са само част от проблемите, които изискват политическо решение и управителят на НЗОК може единствено да настоява за такова, ако не иска да поема негативите от лошото управление на обществените средства в здравната система.
НЗОК задължително трябва да приложи екстрени мерки на контрол върху разходването на средствата от лечебните заведения, включително с прекъсване на договори с некоректните, и да извърши остойностяване на клиничните пътеки в различните категории болници, с което ще доближи реалните разходи до цените на клиничните пътеки. Не бих си позволила да давам рецепти за управление, но вярвам, че д-р Дечев не е поклонник на тезата, че всички проблеми на здравната система ще се решат с повече пазар. В нито една страна тази теория не работи добре, дори в най-пазарната и богата страна САЩ.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56