24 Март 2019неделя03:47 ч.

МОН няма да променя изпитите след VІІ клас

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 397

Изпитите по български език и литература (БЕЛ) за седмокласниците ще останат без промяна и догодина, става ясно от отговор на образователното министерство до омбудсмана Мая Манолова. Неотдавна МОН обяви, че идната година ще има коренна промяна в изпита след VІІ клас, като той ще се държи върху учебния материал за V, VІ и VІІ клас, а не само върху последната година, както е сега. Родители се вдигнаха на пореден протест, и до омбудсмана има десетки жалби,  заради неочакваните хаотични промени, за които децата не са се подготвили.
Експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат във външното оценяване по БЕЛ през учебната 2018/2019 г. да бъде включено само учебното съдържание за VІІ клас, заявяват от ведомството на министър Красимир Вълчев. В писмото си до него Мая Манолова обаче казва,  че "отсрочката" трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да знаят от началото на прогимназиалния етап как ще го завършат. 
Смятам, че освен обхвата на учениците в училище, е много важно да се увеличават постиженията на учениците, което няма да се получи, като непрекъснато и в движение се правят промени, подчертава омбудсманът.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56