19 Март 2019вторник10:53 ч.

Интервю

Деан Тодоров:

Не оставиха в с. Кости ни едно живо животно

По-адекватно беше да се обяви тотална карантина заради чумата, а не животните да се избиват, казва председателят на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 908

На 21 юни БАБХ съобщи, че два дни по-рано Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдил положителни резултати за болестта чума по дребните преживни животни в животновъдни обекти в с. Воден, обл. Ямбол. Според информацията на БАБХ заболяването е констатирано за първи път не само на територията на страната, но и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС - CIRAD, Франция. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите. То се предава при тесен контакт между животните. Разпространено в съседна Турция, но на санитарните ни власти не е ясно как е проникнала заразата на територията на страната.
След ямболското друго огнище на чума по домашните животни бе засечено и в с. Кости, Бургаско. Твърди се, че положителни проби са открити в една от двете ферми в района. До момента не е установена друга положителна проба в 10-километровата предпазна зона. През 2011 г. хората в граничното село останаха без домашните си животни, заради отстреляно в района диво прасе с шап.
За случващото се в с. Кости разговаряме с председателя на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози Деан Тодоров.


"Каквато и финансова компенсация да получат хората, тя няма да им върне животните, а стадо се създава изключително трудно."

- Господин Тодоров, какво е положението в  Кости в момента, след като селото беше отцепено заради чума?
- В момента в село Кости няма нито едно живо дребно преживно животно.
- Колко са убитите кози и овце?
- Между 1300 и 1400. Мисля, че точната бройка е 1372 кози и овце.
- Фермери изразиха съмнения, че може би въобще не става въпрос за болни от чума животни.
- Не мога да кажа, но това трябва да се потвърди с лабораторни изследвания, които трябва да се направят на животните. Всичките животни на селото обаче са ликвидирани... Но дано това нещо да се ограничи само в едно село, защото и в съседното има много дребни животни, много овце и много кози. Само нашата асоциация има над 6 хил. животни в радиус от 10 км.
- Смятате ли, че ще се открие източникът на заразата, което е много важно?
- Не, никога не е откриван източникът - нито със синия език, нито с нодуларния дерматит. Когато беше случаят със синия език, бяхме в областта, правехме млечни контроли. В едно село до Ивайловград имаше случай на син мастит, сигнализирахме и след това имаше консултативен съвет по животновъдство, казани бяха всички тези неща. Това стана преди 3 години пред тогавашния министър Десислава Танева. Дойдоха след 6 месеца. Цялата страна се зарази от едно стадо в едно село, вместо да се вземат мерки на деня, на часа, или дори в рамките на седмица, допуснахме цяла България да се зарази. Тогава, ако не се лъжа, бяха умъртвени над 20 хил. овце.
- А сега адекватни ли са мерките предвид чумата според вас?
- Лично за мен, не са.
- Защо?
- Защото така или иначе ще се избиват всички животни в това село, при съмнителни обстоятелства, при проби, направени само в една лаборатория. За мен по-адекватни мерки бяха да се обяви тотална карантина и животните да бъдат избирани, да се направи дезинфекция. Да се наблюдават, да се правят проби за тези животни. Не съм специалист по ветеринарна медицина, но това са логичните мерки. Защото така се избиват и много здрави животни. Примерно в селото може да има едно открито болно животно в едно стадо, но има още 10 стада и животните от всички тези стада се избиват напразно. Но да речем, че това са компромисни мерки.
- Те се водят контактни животни.
- Контактни животни, но ако едното е на единия край на селото, а другото - на другия край, какъв е контактът между двете животни? То по тази логика контактни животни са и в съседното село, защото посещават една и съща паша, която е между двете села. Трябва да се избият и животните на съседното село, така ще стигнем до Северна България по този начин. Не знам, за мен не са адекватни мерките, прекалено прибързани и недоказано ефективни са.
- Това е презастраховане.
- Да, може би са оправдани, ако наистина се ликвидира заболяването, да приключи в това село.
- Но от Ямболско отиде и в Бургаско?
- Това са много съмнителни обстоятелства, основният проблем е нелегалното движение на животните, което никой не го контролира. Има показни публични акции уж, че хващаме животни, конфискуват ги, ще ги умъртвяват, скачат защитните организации - незаконни животни се движат и в момента, навсякъде. Съотношението между законно движещи се животни и незаконно движещи се може би е над 50:50 по моя информация.
- Значи вие се съмнявате, че ще бъде открит източникът на заболяването, тази зараза?
- Това, което чета по медиите и чувам от колеги, всякакви предположения има - от нелегални мигранти, търговия с животни, до превозни средства и други хора. Не е важно дали ще бъде открит източникът, важно е да бъде ликвидирано заболяването, просто да не обхване цялата страна. Защото така или иначе и да открием, и да не открием източника, заболяването е факт и го има.
- За хората, които си загубиха животните, освен емоционален, ударът е и финансов. Очакват ли и надяват ли се да получат някаква компенсация, но това да стане достатъчно бързо, така че да има смисъл от нея?
- Освен председател на асоциацията, съм и животновъд, и да ви кажа - каквато и компенсация да получат хората за тези животни, говоря за парична компенсация, тя няма да върне животните им. Защото стадо се създава изключително трудно, да не говорим, че дори и да имаш парите, няма откъде да си купиш животни, имам предвид качествени животни. Иначе предполагам, че ще им бъде платено, по мое наблюдение няма да бъде скоро.
- Самият заместник-министър на земеделието Цветан Димитров призна, че процедурите са изключително бавни.
- Ами, в такава държава живеем. 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53