25 Март 2019понеделник14:55 ч.

На кого му пука?

/ брой: 125

автор:Аида Паникян

visibility 926

448 390 лв. главница и 20 717 лв. лихва за просрочието плюс 20 084 лв. разноски по делото. Такава сума трябва да плати здравната каса на Варненската болница "Св. Марина". Примерът е произволен. Няма да броим на колко болници какви суми плюс лихви и съдебни разходи ще плаща касата. Засега се знае, че се водят 66 дела от болници срещу нея за 16 млн. лв. заради неизплатената надлимитна дейност. Т.е. засега само на 16 млн. лв. възлиза гяволъкът с лимитите от времето на Петър Москов. Тези пари от нашите осигуровки и данъци ще отидат, за да бъде платена поредната приумица за пестене в здравната система на поредното правителство на ГЕРБ.
На кого му пука? Да не би някой здравен министър или надзорниците на касата (предишни и сегашни) да плащат от джоба си? На кого му пука, че болничните лимити бяха и си остават най-деформиращите здравноосигурителния модел? На кого му пука, че от години здравните власти бяха предупреждавани за лавината от съдебни искове от болниците? А те тепърва започват. Дължимото за 3 години възлиза на 152 млн. лв. плюс лихвите и съдебните разходи, които ще се плащат. Няма що - богата държава, позволява си да греши, да не се вслушва в предупреждения и прогнози и щедро-щедро да си плаща. От джоба ни.
Само експертите в здравния мениджмънт могат да прогнозират колко ще струва на българския данъкоплатец "мъничката" хитрост за пестене на пари от болниците. А кой ще пресметне колко болни в тези години са обикаляли от болница в болница в търсене на помощ заради лимитите? Кой ще оцени нервите на лекари и сестри в търсене на начин да лекуват нуждаещите се? На кого ли му пука? Важното е, че се "пестят" пари от скъпи лекарства, които биха върнали на пазара на труда много млади хора. Важното е, че се "спестиха" пари, които отидоха в републиканския бюджет. За какво? Данъкоплатецът не знае. Така, както не знае къде са онези 1,4 млрд. лв. от "големия" резерв, които кабинетът "Борисов 1" открадна от здравноосигурените.

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57