19 Ноември 2018понеделник12:27 ч.

На кого му пука?

/ брой: 125

автор:Аида Паникян

visibility 704

448 390 лв. главница и 20 717 лв. лихва за просрочието плюс 20 084 лв. разноски по делото. Такава сума трябва да плати здравната каса на Варненската болница "Св. Марина". Примерът е произволен. Няма да броим на колко болници какви суми плюс лихви и съдебни разходи ще плаща касата. Засега се знае, че се водят 66 дела от болници срещу нея за 16 млн. лв. заради неизплатената надлимитна дейност. Т.е. засега само на 16 млн. лв. възлиза гяволъкът с лимитите от времето на Петър Москов. Тези пари от нашите осигуровки и данъци ще отидат, за да бъде платена поредната приумица за пестене в здравната система на поредното правителство на ГЕРБ.
На кого му пука? Да не би някой здравен министър или надзорниците на касата (предишни и сегашни) да плащат от джоба си? На кого му пука, че болничните лимити бяха и си остават най-деформиращите здравноосигурителния модел? На кого му пука, че от години здравните власти бяха предупреждавани за лавината от съдебни искове от болниците? А те тепърва започват. Дължимото за 3 години възлиза на 152 млн. лв. плюс лихвите и съдебните разходи, които ще се плащат. Няма що - богата държава, позволява си да греши, да не се вслушва в предупреждения и прогнози и щедро-щедро да си плаща. От джоба ни.
Само експертите в здравния мениджмънт могат да прогнозират колко ще струва на българския данъкоплатец "мъничката" хитрост за пестене на пари от болниците. А кой ще пресметне колко болни в тези години са обикаляли от болница в болница в търсене на помощ заради лимитите? Кой ще оцени нервите на лекари и сестри в търсене на начин да лекуват нуждаещите се? На кого ли му пука? Важното е, че се "пестят" пари от скъпи лекарства, които биха върнали на пазара на труда много млади хора. Важното е, че се "спестиха" пари, които отидоха в републиканския бюджет. За какво? Данъкоплатецът не знае. Така, както не знае къде са онези 1,4 млрд. лв. от "големия" резерв, които кабинетът "Борисов 1" открадна от здравноосигурените.

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224