21 Ноември 2018сряда15:06 ч.

Акценти

Чума да те тръшне

Фермери от с. Кости ще съдят България заради стотици избити животни в Странджа по грешно подозрение за тежкото заболяване

/ брой: 125

автор:Велиана Христова

visibility 481

Историята с избиването на стотици животни в Странджа от 2011 г. се повтаря. Тогава бе заради набеждаване заради уж установен шап, който после се оказа грешка. Сега е заради това, че по животните уж плъзнала чума. За това алармират местните фермери, цитирани от strandjanews.com, след като в четвъртък вечерта овцете и козите от стадата им са били буквално избити.
В село Кости са били унищожени близо 400 овце и кози, хората са потресени, а взимането на проби и в околните села продължава. Фермерите Венко Георгиев и Атанас Петров обаче твърдят, че чума по животните няма, защото при тази болест смъртността е 70%, а в селото няма нито едно умряло животно. Което обаче не е попречило всичките овце и кози да бъдат принудително изтрепани. В предаването "Часът на Милен Цветков" местни фермери заявиха, че поводът "африканска чума", заради която животните са ликвидирани, е менте, че най-вероятно някой от свободно минаващите из района мигранти е пренесъл някакво друго заболяване и че те ще съдят България за нанесените им огромни щети.
Съмняваме се, че става дума за нещо друго, заявяват местните фермери Венко Георгиев и Атанас Петров. По думите им, при един колега има болни животни, но не с знае от какво, те постоянно общуват, а болестта не се е пренесла в другите стада. Въпреки това всички овце и кози са избити, което е било най-лесно. Нямаме време да отидем да пазим границата, граничните полицаи си седят в градовете, не са при оградата, казва Петров. Съсипаните животновъди разказват, че през 2011 г. ги излъгали, че не може животните да се ваксинират срещу шап, после и това се оказало блъф, ваксините помогнали и сега шап няма. От обещаните тогава от министър Мирослав Найденов обезщетения нищо не са им дали. Според тях и сега ще стане същото.
Село Кости е едно от райските кътчета в магическата планина Странджа. Тук минава красивата р. Велека, маршрутите към околните села и Малко Търново са изпъстрени с археологически обекти - от мегалитни, тракийски, през римски и християнски средновековни, Царево е на 25 км и морето, както се казва, е на хвърлей място. Районът може да се превърне в прекрасна печеливша туристическа дестинация. Да не говорим, че Кости е нестинарско село, село на отколешни нестинарски родове - истински, а не от онези, които танцуват на щадяща жарава из разни ресторанти и кръчми по морето. Някой помни ли, че нестинарството влезе в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО? Сетете се защо при социализма бе измислена специална програма Странджа-Сакар за развиване именно на този край. Сега от програмата нищо не е останало, хората нямат поминък, селата се обезлюдяват, младите бягат първо към Бургас, после - извън страната. В едно съседно село преди две години местните възрастни хора, които са останали да пазят старите килийни училища, тракийските и нестинарските обичаи, когато влязохме в селцето им, започнаха да бият камбаната - да кажели по този начин на турските си съседи в селището насреща отвъд границата, "че сме живи и че гости са ни дошли". За гърлото те хваща такава радост...          
Е, сега "гостите", които навестяват района, идат от Афганистан през злополучната "ограда", в която правителствата на Борисов бадева наляха над 170 милиона лева. Естествено е да се породи подозрението, че целта на днешната "политика" е да обезлюдим и "освободим" района, да изгоним българите оттам, пък и да се изтребят стадата в България, да се съсипе и последният поминък в селата, та да внасяме 20-годишно замразено месо от разни краища на света. Навремето по същия начин една министърка, дето никой вече не я помни - Долорес Арсенова, съсипа рибарите по Дунава, понеже слушкаше западните "началници" да им отстъпим търговията на моруни. Да сте виждали скоро в рибарниците моруна? Е, скоро няма да виждате в суперите ни българско мляко, ни месо, ни сирена, ни нищо. Чумата ще я тръшне тази държава.      Венко Георгиев: Този път Странджа наистина ще загине!

Не знам какво да кажа. Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шапът, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. Но заради открито такова в стадото на колегата, избиха всички. Нямам думи, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора,страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?! Животни гледам, откакто се помня. Сериозно започнах преди 9 години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. Довчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно.

                             strandjanews.com

 

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226