11 Декември 2018вторник12:16 ч.

Политически чистки в МОСВ

В Изпълнителната агенция по околна среда под натиска на патриотите са освободени шефове на дирекции, които имат достъп до солиден финансов ресурс

/ брой: 124

автор:Ина Михайлова

visibility 3997

Шефовете на две от дирекциите в Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистъра Нено Димов са освободени от длъжност, научи ДУМА от свои източници в МОСВ. Преди седмици по инициатива на ИАОС и на ръководството на МОСВ под натиск по взаимно съгласие са прекратени служебните правоотношения на Даниела Монтолова, директор на дирекция "Разрешителни режими" и дългогодишен експерт. Преди дни под натиск и по взаимно съгласие е освободен и главният директор на главна дирекция "Лабораторно-аналитична дейност" д-р инж. Теодор Панев, също дългогодишен експерт. Дирекцията на Монтолова се занимава основно с провеждането на процедури по издаване, преразглеждане, изменение, актуализиране и отмяна на комплексни разрешителни. ГД "Лабораторно-аналитична дейност" посредством лабораториите в цялата страна взема проби и следи за актуалното състояние на околната среда. Според нашите източници и двете звена работят пряко с фирми, обществени поръчки, договори и проекти, т.е. с голям финансов ресурс, и са обект на корупционен натиск. В отговор на писмено запитване на ДУМА от 25 юни до пресцентъра на МОСВ за причините и мотивите за освобождаването на двамата директори от ведомството на Нено Димов мълчат.
Паралелно с освобождаването на Монтолова и Панев, в знак на несъгласие с политиката на управление на ИАОС, прокарвана от зам. изпълнителния директор Георги Балчев, назначен преди месеци, са напуснали двама началници на отдели и експерти от дирекция "Разрешителни режими". Видно от интернет страницата на ИАОС, на 21 и на 26 юни са обявени конкурси за четирима младши експерти към двата отдела.
В основата на освобождаването на експерти в ИАОС стоят кадровите амбиции и планове на зам.-министъра Николай Кънчев и на зам. изпълнителния директор на агенцията Георги Балчев, твърдят източниците на ДУМА. И двамата са политически назначения от квотата на "Обединените патриоти" и нямат опит в областта на екологията. Кънчев е завършил история, има професионална квалификация по финансов мениджмънт от СА "Д.А. Ценов" в Свищов, известен е като "дясната ръка" на Красимир Каракачанов във ВМРО. Георги Балчев е счетоводител по образование, зам.-председател на НД "БГ Патриот" и на последните местни избори бе кандидат на ВМРО за кмет на столичния район "Средец". В сайта на ИАОС липсва професионална биография на Балчев.
ДУМА припомня, че кадровите проблеми в ИАОС не са от вчера. Агенцията няма титулярен изп. директор, а и.д. от 22 февруари е Валери Серафимов, дългогодишен експерт в системата. На практика обаче в агенцията в момента кадруват патриотите и целта е да се доберат до звената, свързани с договори, проекти, разрешителни, а това означава с финансови средства, коментираха източниците на ДУМА.
Редакцията е подала заявление за достъп до обществена информация във връзка с последните кадрови чистки в ИАОС с входящ № ЗДОИЖ-6/27.06.2018 г. Според нашите източници по следващите действия, свързани с издаването на комплексни разрешителни, ще проличи целта на новите назначения. Експерти съзират в рокадите и опити за приватизация на оборудваните с модерна техника лаборатории на ИАОС, както и за преотстъпване на ангажиментите им на частни структури с подобен предмет на дейност.


От МОСВ не отговориха на въпросите на ДУМА кои са назначени на местата на освободените директори и каква е тяхната квалификация. За и.д. директор на дирекция "Разрешителни режими" е назначен Борислав Чаушев, експерт с малък стаж и без управленски опит според нашите източници. В сайта на агенцията липсват данни за Чаушев. Подробни са сведенията за назначения от 25 юни за и.д. главен директор на ГД "Лабораторно-аналитична дейност" д-р Атанас Каймакчиев. Освен че е работил в частни дружества, има няколко периода, в които е бил началник в ИАОС, а по времето на министър Евдокия Манева (в кабинета на Иван Костов) е бил и главен секретар на МОСВ. Според нашите източници Каймакчиев е "човек на Нено Димов". Като кандидат за общински съветник в София за местните избори през 2011 г. от Синята коалиция проверка на комисията по досиетата показа, че Каймакчиев под псевдоним "Кардашев" е бил секретен сътрудник по линия на научно-техническото разузнаване.

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240