15 Декември 2018събота03:13 ч.

Врата в полето

/ брой: 124

автор:Евгени Гаврилов

visibility 655

Законът е врата в полето. За кокошка няма прошка, а за милиони няма закони. Животът у нас всеки ден дава нагледни примери за тези две популярни твърдения. За последно това стана вчера, и то в парламента. Причина беше обсъждането в пленарната зала на доклада за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2017 г. Освен традиционните за такива формални доклади похвали и статистики, колко много работа е свършена, в него няма нито дума за скандала на годината - продажбата на активите на ЧЕЗ у нас на никому неизвестната пазарджишка компания "Инерком" на Гинка.
Нито дума и за 200-хилядната подписка, събрана от левицата, с искането тази сделка да не бъде допускана. Оставяме настрана факта, че парламентът, именно по идея на управляващото мнозинство, вмени на КЕВР задължението да се произнася по сделки, които пряко са свързани с националната сигурност. По-фрапиращ в случая е отказът на една държавна институция, каквато е КЕВР, да изпълнява закона. В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, само когато се свикват референдуми. Нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделки от частно-правен характер, оправда се шефът на КЕВР Иван Иванов. Но за неговите оправдания няма оправдание. Лош закон, но закон, са казали древните римляни. А както е известно, законите съществуват, за да се спазват. Иначе и държавността, и парламентаризмът отиват по дяволите.
Съвсем естествено в спора депутатите от управляващото мнозинство застанаха зад шефа на КЕВР. А още са пресни спомените как в първите дни, след като избухна скандалът, те бяха обхванати от страх и паника. Започнаха да търсят информация от Чехия, въпреки че службите са я давали на правителството. Привикваха Гинка в Министерския съвет и я натискаха да се откаже от сделката. Поради страх от протести по тяхна идея бе променен законът. Правеха се и на разсеяни с идеята всичко да бъде потулено и забравено. За да се стигне до сегашната ситуация, при която ръководител на държавен регулаторен орган, избран от парламента, казва на депутатите - няма да ви изпълнявам законите, защото те нищо не струват. И депутатите на ГЕРБ му ръкопляскат.
 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243