13 Декември 2018четвъртък14:04 ч.

Здраве

Слънчевият витамин

Пази от простуда, грип и болести на дихателната система, а недостигът му предизвиква депресия и високо кръвно

/ брой: 124

автор:Аида Паникян

visibility 605

Известно е, че човешкото тяло само произвежда витамин Д, като го  синтезира директно от слънчевите лъчи, които попадат върху кожата. Затова често го наричат слънчевия витамин. Той е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Твърди се, че има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.
Недостигът му може да предизвика депресия, а това се отнася най-вече за по-възрастните хора, твърдят холандски учени. Те са анализирали съдържанието на витамина сред повече от 1000 души над 55 г. Оказва се, че в организма на 38,8% от възрастните мъже и 56,95 от жените, този витамин не е в достатъчно количество.
Специалистите са категорични, че недостигът на слънчевия витамин се отразява отрицателно на интелекта, а това влошава настроението и предизвиква депресия. Ето една полза от лятното часово време, което дава възможност на хората да се радват по-дълго на слънчева светлина. Недостигът на витамина има отношение и към заболявания като остеопороза, високо кръвно налягане, диабет и дори рак.
За да се повиши нивото на витамина, учените препоръчват на възрастните хора да се разхождат по-често, особено в слънчево време, и да разнообразяват менюто си с продукти, богати на витамин Д – риба, рибено масло, масло и яйца.
Американските специалисти са установили, че хората с ниско ниво на витамин Д, особено астматиците и болните от хронични заболявания на дихателните пътища, боледуват по-често от грип и настинки. Лекари от щата Колорадо са анализирали здравето и хранителните навици на почти 20 хил. души и установили, че хората с най-ниски нива на витамин Д в организма страдат 40% по-често от инфекции на дихателните пътища. При това астматиците боледуват от настинка 5 пъти по-често, а пациентите с хронични заболявания на белите дробове – 2 пъти по-често от средната заболеваемост. Според учените витамин Д е по-ефективен срещу вирусните заболявания от типа на грипа и настинките отколкото витамин С.
Като подкрепа на това проучване новозеландски учени установяват, че витамин Д е от ключово значение за белите дробове. Те са провели  изследване на 14 хил. души и констатирали, че при хората с високо количество на витамина в кръвта има значително по-добра функционалност на белите дробове. Разликата е по-голяма дори от тази между пушачите и онези, които са отказали цигарите, посочва ръководителят на екипа, извършил изследването, проф. Питър Блек, цитиран от БиБиСи.
 

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242