19 Декември 2018сряда08:51 ч.

Мишкуване

/ брой: 123

автор:Мая Йовановска

visibility 495

Една от първите заявки на правителството "Борисов 3" бе, че ще възобнови спряната от служебния кабинет концесия на летище София с основен мотив, че условията, поставени към концесионера, не обслужват обществения и държавния интерес. Транспортният министър Ивайло Московски даде няколко крайни срока за възобновяване на концесионната процедура. Вчера изненадващо кабинетът реши да открие процедура по отдаване на летището. Изненадващо, защото не бе обявено предварително. Този начин за вземане на решения обаче не е изненадващ за настоящите управници.
Последният нишан преди вчерашното решение дойде в началото на месеца от финансовия министър Владислав Горанов. Покрай поредния скандал с БДЖ той обеща да отпусне 20 млн. лв. от фискалния резерв на превозвача, за да не фалира. И обвърза отпускането на средствата с бъдещата концесия на летището, от чиито приходи да се върнат тази пари. Горанов буквално постави ултиматум на Московски по-бързо да "придвижи" концесията. Той го направи, макар и при неясни обстоятелства.
Освен, че решението не фигурираше в предварителния дневен ред, властта не си направи труда да обяви каквито и да било условия по концесията. Даже няма информация дали, както при предишната процедура, от парите за летището ще се направят отчисления за спасяването на БДЖ. Защо мишкуват можем само да гадаем. Факт е, че същите герои превърнаха концесията в мръсна дума.
Един от най-важните въпроси е защо точно сега идва това решение. Аеропортът подобри финансовите си резултати и всеки месец отчита рекорд на пътниците. Излиза, че не просто даваме за стопанисване летището, а направо го подаряваме на някой, който ще извлече от него тлъсти печалби. Летището е част от системата за национална сигурност, а властта не казва какви са изискванията към концесионера. Или ще бъдат написани допълнително, за да пасват на конкретен кандидат?

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246