22 Март 2019петък23:15 ч.

P-8 "Посейдон" жъне още успехи

Южна Корея е петата страна, избрала да купи новия американски патрулен самолет

/ брой: 123

автор:Георги Георгиев

visibility 721

Южна Корея ще закупи американски базови патрулни самолети Р-8 "Посейдон" на обща стойност от 1,71 млрд. долара, съобщи сайтът bmpd. Бройката на закупуваните самолети не се уточнявала, но като се имат предвид предишни продажби и неофициални съобщения, вероятно ставало дума за четири машини с опция за купуването на още няколко, коментират руските експерти. Информацията е била потвърдена от официален представител на южнокорейската агенция за отбранителни покупки и неназован сътрудник на корпорацията "Боинг", която е производител на машините. Въпреки обичайната практика, в случая нямало да се провежда търг, тъй като "Боинг" са единствен производител на самолетите, отговарящи на изискванията на южнокорейските въоръжени сили. Преди това южнокорейската агенция е разглеждала и други варианти за патрулен самолет като "Еърбъс" С295МРА и моделът на "Сааб" "Суордфиш" (на основата на самолет "Бомбардиер Глобал 6000"), но те са били отхвърлени. През февруари т.г. южнокорейското правителство е взело решение да ускори изпълнението на програмата за закупуването на нови патрулни самолети, защото Северна Корея реализира плановете си за построяване на дизел-електрически подводници с балистични ракети.
Самолетите Р-8 "Посейдон" ще заменят в авиацията на южокорейските ВМС ветераните  "Локхийд" Р-3С "Орион", които в момента са 16 на брой от две различни модификации, и с които са въоръжени две ескадрили. Новите самолети ще заменят "Ориони-те" от по-старата модификация Р-3СК.
Южна Корея ще бъде петият чуждестранен клиент на "Боинг", който купува тези самолети. Преди нея това направиха Индия (8 самолета и поръчала още 4), Австралия (с поръчка за 15 самолета), Великобритания (9 машини, очаквани до 2021 г.) и Норвегия, която е поръчала пет такива самолета. Очаква се скоро към този своеобразен клуб да се присъедини и Нова Зеландия с договор за четири самолета Р-8 "Посейдон" на стойност 1,45 млрд. долара, която обаче не включва цената на въоръжението и хидроакустичните буйове за издирване на подводници. Самите ВМС на САЩ са поръчали 117 самолета Р-8 "Посейдон", от които вече са получили 68 самолета.Американски базов патрулен самолет Р-8 "Посейдон"
Снимка ВМС на САЩ
 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56