21 Ноември 2018сряда15:03 ч.

P-8 "Посейдон" жъне още успехи

Южна Корея е петата страна, избрала да купи новия американски патрулен самолет

/ брой: 123

автор:Георги Георгиев

visibility 266

Южна Корея ще закупи американски базови патрулни самолети Р-8 "Посейдон" на обща стойност от 1,71 млрд. долара, съобщи сайтът bmpd. Бройката на закупуваните самолети не се уточнявала, но като се имат предвид предишни продажби и неофициални съобщения, вероятно ставало дума за четири машини с опция за купуването на още няколко, коментират руските експерти. Информацията е била потвърдена от официален представител на южнокорейската агенция за отбранителни покупки и неназован сътрудник на корпорацията "Боинг", която е производител на машините. Въпреки обичайната практика, в случая нямало да се провежда търг, тъй като "Боинг" са единствен производител на самолетите, отговарящи на изискванията на южнокорейските въоръжени сили. Преди това южнокорейската агенция е разглеждала и други варианти за патрулен самолет като "Еърбъс" С295МРА и моделът на "Сааб" "Суордфиш" (на основата на самолет "Бомбардиер Глобал 6000"), но те са били отхвърлени. През февруари т.г. южнокорейското правителство е взело решение да ускори изпълнението на програмата за закупуването на нови патрулни самолети, защото Северна Корея реализира плановете си за построяване на дизел-електрически подводници с балистични ракети.
Самолетите Р-8 "Посейдон" ще заменят в авиацията на южокорейските ВМС ветераните  "Локхийд" Р-3С "Орион", които в момента са 16 на брой от две различни модификации, и с които са въоръжени две ескадрили. Новите самолети ще заменят "Ориони-те" от по-старата модификация Р-3СК.
Южна Корея ще бъде петият чуждестранен клиент на "Боинг", който купува тези самолети. Преди нея това направиха Индия (8 самолета и поръчала още 4), Австралия (с поръчка за 15 самолета), Великобритания (9 машини, очаквани до 2021 г.) и Норвегия, която е поръчала пет такива самолета. Очаква се скоро към този своеобразен клуб да се присъедини и Нова Зеландия с договор за четири самолета Р-8 "Посейдон" на стойност 1,45 млрд. долара, която обаче не включва цената на въоръжението и хидроакустичните буйове за издирване на подводници. Самите ВМС на САЩ са поръчали 117 самолета Р-8 "Посейдон", от които вече са получили 68 самолета.Американски базов патрулен самолет Р-8 "Посейдон"
Снимка ВМС на САЩ
 

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226