21 Ноември 2018сряда11:04 ч.

От редактора

В търсене на светлина

/ брой: 119

автор:Боян Бойчев

visibility 386

Снимки в социалните мрежи на рушащото се читалище в Шипка събудиха духовете. Всъщност проблемът не е отсега. Сградата се руши вече близо тридесет години. Самото читалище функционира, като се помещава в местното училище.
Но това не е изолиран случай. Колко други читалища в страната едва кретат.
А каква красива дума е "читалище". Българска дума. Колко жилави родови корени и колко любов към книгата има в нея. Подобна е на "училище", както и на "коренище".
Друг народ няма такова явление и самата дума е непреводима.
Именно в читалищата някога е пламвал огънят на Възраждането. Днес обаче сякаш постепенно остава само пепелта на забравата. 
На една от снимките ме порази разбитият роял. Не пиано, а роял! Явно някога хората са имали нужда да слушат хубава музика и е бил купен този скъп музикален инструмент. Живеещи в Шипка си спомнят как залите редовно са били препълнени. Единадесет самодейни състава от "Светлина" са давали светлина в душите на хората.
Сградата сама по себе си е много красива, със забележителна архитектура. Кощунство е да бъде оставена да се руши. В различни кътчета на китната ни родина обаче има много такива забравени сгради, оставени на произвола на съдбата...
Но проблемът е много по-дълбок. И той се нарича обезлюдяване на малките градчета и селата.    
Някои казват, че днес читалищата са загубили своята притегателна сила, с каквато са се ползвали преди. Че младите хора рядко ги посещават и още по-рядко взимат книга от читалищната библиотека. Електронните устройства ли, или фактът, че хората не четат, или целенасоченото опростачване на нацията, която избира чалгата и чуждите високобюджетни, но с ниски художествени послания продукции ли са причината? Не знам. 
Но знам, че забравяйки пътя, водещ към читалищата, ние всъщност забравяме пътя към българското. Отсичаме корените си.
Според последното решение читалище "Светлина" получава статут на паметник на културата. Така то ще може да бъде финансирано по европейски програми.
Не съм сигурен, че точно това е пътят. По-скоро закърпване на ситуацията, след като гръмнаха социалните мрежи. Според мен е необходима целенасочена държавна политика за подкрепа и запазване на читалищата като огнища на българщината и популяризирането им. 
Нека не гасим пламъците на родолюбието, които още светят в тях.
Защото има нещо много символично в това, че едно от първите български читалища, носещо името "Светлина", се руши, не мислите ли?
 

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 114

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 196

/ брой: 226