19 Декември 2018сряда08:50 ч.

Пореден трус в Министерския съвет

Симеонов гневен на Борисов, че е уволнил зам.-министър Росица Димитрова, без да го попита

/ брой: 118

автор:Ростислава Иванова

visibility 376

Поредeн трус в коалиционното правителство предизвика решението на Бойко Борисов да уволни вчера зам.-социалната министърка Росица Димитрова заради скъпия й полет до Ню Йорк. Това разгневи отговарящия за социалната политика вицепремиер Валери Симеонов. След заседанието на Министерския съвет вчера той даде брифинг, на който пламенно защити Димитрова. Според него тя е много добър специалист, въпреки че е от квотата на ГЕРБ, а министър-председателят я бил пожертвал несправедливо. Симеонов се ядоса, че решението не е съгласувано с него, макар да му е ресор.
"Когато се наложи да купиш самолетен билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Не мога да приема тази оставка да бъде толкова лесно подписана и одобрена", категоричен бе Симеонов. Преди две седмици и него му се е наложило да използва частен полет в последния момент, купувайки скъп билет в бизнес класа, но можел да си го позволи, защото бил богат. Той призовал Борисов да не уволнява зам.-министърката. Премиерът обаче нищо не му отговорил. Междувременно лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на Симеонов - Волен Сидеров, зае страната на Борисов.
 С принудителната оставка на зам.-министърката лидерът на НФСБ заподозря саботаж в работата на социалното министерство, и то в тежък момент, в който се пише нов закон за хората с увреждания, който трябвало да е готов до края на юли. "Това е изключително несериозно и държавната администрация ще се обезкръви. На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката", отсече Симеонов по повод възмущението на родители на деца с увреждания от скъпата командировка на Димитрова.
"Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел. Мотивът е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-та сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк", обявиха по-рано вчера от пресцентъра на МС. Както вече стана ясно, за командировката в САЩ на Димитрова и експерт от МТСП са отпуснати 16 000 лв. След скандала тя призна, че високата цена "най-вероятно е грешка", но не съжали за участието си във форума, по-важно според нея било, че правителствената програма се изпълнява.
"Бях командирована в последния момент. В същия период трябваше да бъда в Чили, където държавата не заплаща и една стотинка. Прекратиха ми ходенето и ме командироваха в Ню Йорк. Министърът ме командирова, няма как сама да се командировам или да определя какви билети ще ползвам и колко време ще остана", оправда се през сълзи в телевизионно интервю уволнената Димитрова.
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246