19 Март 2019вторник08:45 ч.

Депутатите освободиха поредния управител на касата

Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на надзора на НЗОК, обяви Славчо Велков от БСП

/ брой: 118

автор:Аида Паникян

visibility 404

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев. За освобождаването му гласуваха 109 народни представители, предимно от ГЕРБ, против бяха 72, а 30 се въздържаха. Разцеплението на "Обединени патриоти", част от които бяха "за", други "против", трети се въздържаха, бе в голяма степен решаващо за досегашния управител на осигурителната институция, която държи около 80% от парите за здраве.
Управляващите взеха на мушка проф. Плочев в началото на т ази година, когато той обяви, че дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове са над 271 млн. лв., и написа писмо до депутатите, в което искаше актуализация на бюджета на касата, но не информира за писмото на Надзорния съвет. Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му. След разразилия се скандал Плочев бе приет в болница и бе в болнични до края на май. Преди края на отпуска си по болест с писмо до надзора той поиска още месец да не се връща на поста си. В документа така и не пишеше, че подава оставка. Според Закона за здравното осигуряване обаче мандатът на управителя се прекратява, ако 3 месеца не е изпълнявал функциите си, а управляващите се възползваха точно от тази вратичка в закона.   
"Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. Сега се търси бушон чрез проф. Плочев, каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Славчо Велков. По думите му германският осигурителен фонд е наел български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете от НЗОК. Велков квалифицира като наглост опита на управляващите да внушат, че причината за състоянието на касата е в управителя й. 
"Какво избираме в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК и който управляващите сменят с различни процедури. Крайно време е, вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на здравеопазването", призова проф. Георги Михайлов от БСП. Той обвини управляващите, че предприемат псевдомерки в системата на здравеопазването.
От 2009 г. на практика касата стана държавна, превърна се в разплащателна агенция, припомни депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той призова депутатите да не избират управител, който е приближен на здравния министър. Какво ще остане след сагата "Плочев", попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. По думите й 17-ият шеф на касата си отива "заради констатациите му, които политическата конюнктура не е могла на приеме". Тя заяви, че случаят е пореден фрагмент в задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ се опита да припише отстраняването на Плочев на хроничното му заболяване, както стори това преди дни на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.
Според запознати от 1 юли проф. Плочев започва работа в клиниката към ВМА, която оглавяваше до лятото на миналата година, когато бе избран за управител на касата. Засега е трудно да се каже кой ще бъде приемник на поста му. Спрягат се имената на сегашната подуправителка на касата д-р Йорданка Пенкова и на бивша подуправителка - Иванка Кръстева.Славчо Велков припомни, че още през 2017 г. Плочев е изпратил 15 писма до здравния министър за дълговете на касата към чужди фондове, преди да пише до депутатите

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53