19 Ноември 2018понеделник12:27 ч.

Депутатите освободиха поредния управител на касата

Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на надзора на НЗОК, обяви Славчо Велков от БСП

/ брой: 118

автор:Аида Паникян

visibility 214

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев. За освобождаването му гласуваха 109 народни представители, предимно от ГЕРБ, против бяха 72, а 30 се въздържаха. Разцеплението на "Обединени патриоти", част от които бяха "за", други "против", трети се въздържаха, бе в голяма степен решаващо за досегашния управител на осигурителната институция, която държи около 80% от парите за здраве.
Управляващите взеха на мушка проф. Плочев в началото на т ази година, когато той обяви, че дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове са над 271 млн. лв., и написа писмо до депутатите, в което искаше актуализация на бюджета на касата, но не информира за писмото на Надзорния съвет. Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му. След разразилия се скандал Плочев бе приет в болница и бе в болнични до края на май. Преди края на отпуска си по болест с писмо до надзора той поиска още месец да не се връща на поста си. В документа така и не пишеше, че подава оставка. Според Закона за здравното осигуряване обаче мандатът на управителя се прекратява, ако 3 месеца не е изпълнявал функциите си, а управляващите се възползваха точно от тази вратичка в закона.   
"Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. Сега се търси бушон чрез проф. Плочев, каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Славчо Велков. По думите му германският осигурителен фонд е наел български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете от НЗОК. Велков квалифицира като наглост опита на управляващите да внушат, че причината за състоянието на касата е в управителя й. 
"Какво избираме в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК и който управляващите сменят с различни процедури. Крайно време е, вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на здравеопазването", призова проф. Георги Михайлов от БСП. Той обвини управляващите, че предприемат псевдомерки в системата на здравеопазването.
От 2009 г. на практика касата стана държавна, превърна се в разплащателна агенция, припомни депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той призова депутатите да не избират управител, който е приближен на здравния министър. Какво ще остане след сагата "Плочев", попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. По думите й 17-ият шеф на касата си отива "заради констатациите му, които политическата конюнктура не е могла на приеме". Тя заяви, че случаят е пореден фрагмент в задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ се опита да припише отстраняването на Плочев на хроничното му заболяване, както стори това преди дни на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.
Според запознати от 1 юли проф. Плочев започва работа в клиниката към ВМА, която оглавяваше до лятото на миналата година, когато бе избран за управител на касата. Засега е трудно да се каже кой ще бъде приемник на поста му. Спрягат се имената на сегашната подуправителка на касата д-р Йорданка Пенкова и на бивша подуправителка - Иванка Кръстева.Славчо Велков припомни, че още през 2017 г. Плочев е изпратил 15 писма до здравния министър за дълговете на касата към чужди фондове, преди да пише до депутатите

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224