25 Март 2019понеделник04:43 ч.

На кого да вярваме

/ брой: 118

автор:Евгени Гаврилов

visibility 745

Валдис Домбровскис, еврокомисар по проблемите на еврото и социалния диалог, заяви вчера, че ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята", а по-късно към самата еврозона. Според него няма предварителни условия за дохода на глава от населението или или той да се сравнява със средния доход в ЕС. В България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ЕРМ II.
Преди около месец обаче бяха публикувани поредните доклади на Европейската централна банка и на Европейската комисия, които, най-общо казано, оценяват напредъка на държавите, които са поели ангажимент да въведат еврото. Генералният извод, който се правеше в тези документи, бе, че нашата страна все още не е готова да приеме единната валута и основната причина за това е ниската покупателна способност на хората.
България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането в еврозоната - ниски инфлация, бюджетен дефицит и държавен дълг. Единственото условие, което разделя нашата страна от членството, е критерият за обменния курс, като законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора от Маастрихт. На практика страната ни няма как да отговори на критерия за обменния курс, но на този критерий не отговаряха и Литва, и Латвия. Има известни проблеми по отношение на независимостта на Централната банка, но Законът за БНБ много бързо може да бъде променен.
По всичко личи, че ако има някакво развитие на ситуацията, то това ще бъде след политическо решение на най-високо равнище. От икономическите критерии, които ние на практика изпълняваме, няма нищо да зависи. Едно обаче е ясно - разнопосочните послания, които идват от Брюксел и Франкфурт към София, не са добър начин за комуникация. Те объркват и карат човек да се чуди на кого да вярва.

 

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57