10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

Словакия модернизира БМП-1/2

Бронираните машини на пехотата са въоръжени в боен модул местно производство

/ брой: 118

автор:Георги Георгиев

visibility 511

Словашката военнопромишлена компания "Конструкта Дифенс" е завършила проекта за модернизация на съветските модели бойни машини на пехотата БМП1 и 2, и в края на май е предала на армията първата партида от 21 машини. Церемонията е била в присъствието на министъра на отбраната Петер Гайдош и се е провела на полигона "Лиесковци". Единайсет от предадените БМП са били във вариант на бойни разузнавателни машини BPsVI, които са постъпили на въоръжение в базирания в град Прешов отделен разузнавателен батальон на 2-ра механизирана бригада. Другите десет машини, обозначени като BVP-M, са постъпили във 21-ви смесен механизиран батальон на същата бригада, дислоциран в Требишов.
Работите по модернизацията на БМП-1/2 са били завършени от "Конструкта Дифенс" още през лятото на 2017 г. Предприятието, което е част от по-голямата чешко-словашка частна група "Чехословак Груп", още тогава е преработила първите 18 БРМ BPsVI, които са модернизирана версия на БРМ BPsV - чехословашкия лицензионен вариант на съветската БМП-1. Общо словашкото министерство на отбраната е дало на "Конструкта Дифенс", в периода 2016-2017 г., договори на стойност 44,5 млн. евро за модернизацията на 35 бойни машини: 18 разузнавателни BPsV (от общо 58 на въоръжение) - във варианта BPsVI, и 17 линейни БМП-1 - във варианта BVP-M.
Проектите за модернизация на БМП BPsVI и BVP-M са дело на инженерите от словашкото предприятие EVPU (Нова Дубница). Там е разработен необитаемият боен модел "Тура 30", който в базовия си вариант е въоръжен с разработеното още в СССР 30-мм автоматично оръдие 2А42, което словаците произвеждат по лиценз, сдвоена с него 7,62-мм картечница ПКТ и две пускови установки за ПТУР 9М113 "Конкурс", всички те съветски модели. Освен бойния модул "Тура 30" на двата модела БМП са заменени свързочната апаратура с такава на фирмата 4Харис", монтирани са нови метеорологични датчици и навигационна апаратура. Разузнавателният вариант има радиолокационна станция за наземно разузнаванеFLIR Ranger R20SS, електроннооптическа система, вероятно израелска, апаратура, предупреждаваща за лазерно облъчване, система за откриване на мини и разузнавателен безпилотник "Микро Фалкон". Екипажът на машината е от шест човека. Съхранен е оригиналният двигател УТД-20. След модернизацията бойната маса на машините BPsVI и BVP-M е нараснала до 15,29 т и те са загубили способност да плават без помощта на бордови поплавъци.Модернизираните БМП бяха предадени на словашката армия на полигона "Лиесковци"
Снимка Министерство на отбраната на Словакия

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239