19 Април 2019петък10:26 ч.

Словакия модернизира БМП-1/2

Бронираните машини на пехотата са въоръжени в боен модул местно производство

/ брой: 118

автор:Георги Георгиев

visibility 1145

Словашката военнопромишлена компания "Конструкта Дифенс" е завършила проекта за модернизация на съветските модели бойни машини на пехотата БМП1 и 2, и в края на май е предала на армията първата партида от 21 машини. Церемонията е била в присъствието на министъра на отбраната Петер Гайдош и се е провела на полигона "Лиесковци". Единайсет от предадените БМП са били във вариант на бойни разузнавателни машини BPsVI, които са постъпили на въоръжение в базирания в град Прешов отделен разузнавателен батальон на 2-ра механизирана бригада. Другите десет машини, обозначени като BVP-M, са постъпили във 21-ви смесен механизиран батальон на същата бригада, дислоциран в Требишов.
Работите по модернизацията на БМП-1/2 са били завършени от "Конструкта Дифенс" още през лятото на 2017 г. Предприятието, което е част от по-голямата чешко-словашка частна група "Чехословак Груп", още тогава е преработила първите 18 БРМ BPsVI, които са модернизирана версия на БРМ BPsV - чехословашкия лицензионен вариант на съветската БМП-1. Общо словашкото министерство на отбраната е дало на "Конструкта Дифенс", в периода 2016-2017 г., договори на стойност 44,5 млн. евро за модернизацията на 35 бойни машини: 18 разузнавателни BPsV (от общо 58 на въоръжение) - във варианта BPsVI, и 17 линейни БМП-1 - във варианта BVP-M.
Проектите за модернизация на БМП BPsVI и BVP-M са дело на инженерите от словашкото предприятие EVPU (Нова Дубница). Там е разработен необитаемият боен модел "Тура 30", който в базовия си вариант е въоръжен с разработеното още в СССР 30-мм автоматично оръдие 2А42, което словаците произвеждат по лиценз, сдвоена с него 7,62-мм картечница ПКТ и две пускови установки за ПТУР 9М113 "Конкурс", всички те съветски модели. Освен бойния модул "Тура 30" на двата модела БМП са заменени свързочната апаратура с такава на фирмата 4Харис", монтирани са нови метеорологични датчици и навигационна апаратура. Разузнавателният вариант има радиолокационна станция за наземно разузнаванеFLIR Ranger R20SS, електроннооптическа система, вероятно израелска, апаратура, предупреждаваща за лазерно облъчване, система за откриване на мини и разузнавателен безпилотник "Микро Фалкон". Екипажът на машината е от шест човека. Съхранен е оригиналният двигател УТД-20. След модернизацията бойната маса на машините BPsVI и BVP-M е нараснала до 15,29 т и те са загубили способност да плават без помощта на бордови поплавъци.Модернизираните БМП бяха предадени на словашката армия на полигона "Лиесковци"
Снимка Министерство на отбраната на Словакия

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ