10 Декември 2018понеделник14:03 ч.

Символи

/ брой: 116

автор:Георги Георгиев

visibility 562

Половин година преди началото на европредседателството директорът на НДК Мирослав Боршош бе обвинен за безстопанственост в особено големи размери. Половин месец преди формалния край на европредседателството съдът върна на прокуратурата делото, защото не било ясно какво е обвинението срещу бившия шеф на НДК (стр.2). Ремонтът на НДК, скандалът около него, бе един от символите на това европредседателство, което най-накрая ще се запомни предимно с подменения с гранитогрес оригинален мрамор на пода на двореца.
Паралелно имахме и друга драма. Преди година започна, едва ли не силовата кампания по налагането на "Бронзовата къща", австрийския подарък за София, който трябваше да е символ на председателството. Сега, година по-късно, и двата символа са доникъде, както доникъде са и резултатите от шестте месеца, през които България бе начело на ЕС. Всъщност двата случая, самите по себе си са символи на случващото се в страната - на усещането за безнаказаност, на избора "едно от едно", на чувството за "няма мърдане". Каква е тази прокуратура бе, аджеба, дето след цяла година не може да каже в какво е виновен Боршош, и каква е тази Софийска община, която не може за половин година да издигне един кафез от петдесет квадрата?
Май те са същите като това правителство, което отбелязва успех след успех, само за да разберем малко по-късно, че всичко е мижи да те лажем. Въпреки хвалбите за т. нар. от американците Западни Балканите, те категорично остават извън ЕС в обозримо бъдеще, както стана ясно от срещата на върха в София. Венцехваленето на правителството на ГЕРБ за този приоритет е непонятно след речите на Макрон и Меркел и странно прозвучаха вчера думите на президента Румен Радев, че кабинетът е имал "куража" да повдигне тази тема пред ЕС. Не става дума тук за кураж, а по-скоро за поръчка. Както видяхме при ситуацията с т. нар. пакет "Макрон" за европейските превозвачи, куражът на властта стигна само дотам да си измисли несъществуваща победа, бързо развенчана както от потърпевшите български шофьори, така и от "победените" западноевропейци.
Българското европредседателство ще се запомни и със ситуацията около Македония, където победата е толкова титанична и исторична, че се наложи кабинетът и лично министър-председателят Бойко Борисов да се отричат цяла седмица от собствените си думи, за да се впишат в триумфалния атлантически тренд. Скопие скоро няма да види Европа, но ще се запознае със суровите делници на НАТО, а каква е ползата на България от това, е въпрос с повишена трудност. Говорим за ползата на България, а не на атлантически ориентираната част от обитателите на жълтите павета.
Имаме нужда не от фанфари, а от трезв разчет какво донесоха на страната ни отминалите шест месеца. Как те допринесоха за развитието на страната, с цифри, в пари, тонове и нещо, което да може да се измери, а не да се удави във фарфаронщина. Иначе си оставаме с недоосъдения Боршош и недостроената "Бронзова къща" и от двете обществото полза няма.
 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239