27 Май 2019понеделник03:23 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Актуално

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Позиция относно употребата на ДУМА в измислен скандал

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 1042

В последната седмица около в. "Дума" се разигра непочтена и грозна интрига, която е употребена в сайтове и в социалните мрежи и продължава скандално да обраства с всякакви медийни спекулации. Телефоните на редакцията не млъкват, читателите ни питат какво се случва. Длъжни сме да кажем какво реално се случи, за да пресечем опитите да бъдем използвани за нови спекулации.
На 12 юни "Дума" публикува материала "Двама директори в БАН омесват науката с частните си фирми", в който е огласено, че директорите на Института за изследване на населението и човека и на Националния институт по метеорология и хидрология - Антоанета Христова и Христомир Брънзов, в нарушение на Устава на БАН и на законите имат паралелна частна дейност в НПО и във фирми, като преливат в тях кадри и ресурси от публичните институти. Материалът е илюстриран със снимка (тя не е на първа страница, както се разпространява) от дипломирането на 9 юни на последния випуск обучени от частния "Институт за политика" на Антоанета Христова. На преден план на снимката са председателят на БАН Юлиан Ревалски и министрите от ГЕРБ Лиляна Павлова и Красимир Вълчев, които си затварят очите и толерират нарушенията на Христова, което онагледява и текстът под снимката. Самата Антоанета Христова е публично известна с изявите си в полза на ГЕРБ. Към този момент на "Дума" не бе известно кои са курсистите на снимката и че млади социалисти са преминали обучение при Христова, а половината лице на Кирил Добрев в последния ред изглежда нормално като поканен на политически ритуал. Снимката не е правена от "Дума", а е взета от сайта на НПО-то на Антоанета Христова.
Същия ден в Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП Кирил Добрев заради снимката, на която някои курсисти се оказват от БСП, упреква вестника, че работи срещу БСП и е опетнил името на младежите на снимката, като е илюстрирал с тях статия за корупция, а председателката Корнелия Нинова заявява, че трябва да се понесе политическа отговорност за това. ИБ не е искало оставката на главната редакторка Таня Джаджева. Главната редакторка не е подавала оставка, а ползва законен отпуск.  
Възразяваме срещу опита "Дума" да бъде упреквана, че работи срещу партията. Вестникът няма общо с тази история. В случая става "Дума" за тежко недоразумение, породено от различно тълкуване на илюстрацията към статията. Не виждаме основания това да е причина за търсенето на политическа отговорност. По повод на публикувания материал за безобразия в БАН мнозина учени от академията се обадиха да приветстват вестника. Изразяваме удовлетворение, че по думите на Кирил Добрев БСП е запозната с публикацията, по която няма възражения и дори ще внесе питане към министъра на образованието по темата. 
Категорично сме против инсинуациите из медиите, че Корнелия Нинова си отмъщавала и гонела кадрите на Станишев, с когото се била спречкала заради Истанбулската конвенция, а Таня Джаджева е била преди време ръководител на пресслужбата на министър-председателя Сергей Станишев. Това е чисто създаване на интриги, понеже именно "Дума" многократно и аргументирано защити позицията на БСП срещу Истанбулската конвенция. "Дума" никога не е била участник в интриги и не е позволявала да бъде въвлечена в тях.Журналистите на "Дума" са честни хора, ние държим на почтеното си име и категорично не приемаме нечистата употреба на вестника. "Дума" е създаден и съществува като "Левият вестник", той винаги е имал за своя кауза отстояването на идеите на БСП и на лявата идея, която е по-голяма от всички нас. Нелепа война никога не е водена от в. "Дума". Той винаги е бил институция с политическо значение и с широка аудитория, той винаги е бил помощник на БСП и никога - обратното. Надяваме се, че е помогнал и помага на много хора.
Убедени сме, че излишно предизвиканият скандал е вреден и не помага нито на партията, нито на вестника и че спекулациите трябва да бъдат незабавно прекратени. Смятаме, че сътрудничеството на вестника с ИБ на БСП, с Националния съвет, с парламентарната група на БСП, с регионалните структури на партията (което с много техни представители е постоянно и активно) трябва да бъде усилено - в посока обмен на информация и на идеи.
 
                                   ДУМА
 

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ