26 Март 2019вторник23:23 ч.

Прокуратурата подхвана Медицинския одит

Разминаване между вътрешните актове на ИАМО и Наредба на МЗ провокирали нарушенията

/ брой: 114

автор:Аида Паникян

visibility 324

Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено м.г. в Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО). До приключване на производството изпълнителният директор проф. Златица Петрова ще бъде отстранена от пост, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Прокуратурата установява, че утвърдените от директора на ИАМО Инструкции за осъществяване на контролната дейност на агенцията и Методическите указания към нея не съответстват на нормативните текстове. Констатирано е, че в противоречие с Наредба 14 от 2010 г. се предвиждат проверки без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията, и при липса на нарушения.
В хода на извършената от ВАП проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които ИАМО е извършвала проверки, но прокуратурата не била сезирана.
Според Наредба 14 на министъра на здравеопазването за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, съдържащ ред обстоятелства, в т.ч. и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до директора на ИАМО за резултатите. Но от прокуратурата са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения. Така на практика заключителният доклад до директора на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание. В тази връзка прокуратурата сезирала министъра на здравеопазването да инициира нормативни промени така, че да отпадне задължението за изготвяне и представяне на въпросния доклад пред изпълнителния директор на ИАМО. От редакция се нуждае и Инструкцията за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методическите указания към нея. Препоръките за промени в нормативната уредба са дадени преди повече от година, близо година и половина, обясниха за ДУМА от ИАМО. Оттам уточниха, че предложения за промени в нормативната уредба (Наредба 14, както и Закона за административните нарушения и наказания) са внесени незабавно, но междувременно се смениха няколко екипа на МЗ.
На 15 юни т.г. е качен на сайта на МЗ проект за изменение на Наредба 14. Основните промени са свързани с премахване на задължението да се съставя доклад до директора на ИАМО след извършена проверка от лицата, които осъществяват проверки.
Според прокуратурата нарушенията в ИАМО са провокирани от разминаване между вътрешните актове на ИАМО и Наредба 14 на МЗ за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения.

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59