18 Ноември 2018неделя21:37 ч.

Прокуратурата подхвана Медицинския одит

Разминаване между вътрешните актове на ИАМО и Наредба на МЗ провокирали нарушенията

/ брой: 114

автор:Аида Паникян

visibility 272

Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено м.г. в Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО). До приключване на производството изпълнителният директор проф. Златица Петрова ще бъде отстранена от пост, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Прокуратурата установява, че утвърдените от директора на ИАМО Инструкции за осъществяване на контролната дейност на агенцията и Методическите указания към нея не съответстват на нормативните текстове. Констатирано е, че в противоречие с Наредба 14 от 2010 г. се предвиждат проверки без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията, и при липса на нарушения.
В хода на извършената от ВАП проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които ИАМО е извършвала проверки, но прокуратурата не била сезирана.
Според Наредба 14 на министъра на здравеопазването за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, съдържащ ред обстоятелства, в т.ч. и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до директора на ИАМО за резултатите. Но от прокуратурата са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения. Така на практика заключителният доклад до директора на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание. В тази връзка прокуратурата сезирала министъра на здравеопазването да инициира нормативни промени така, че да отпадне задължението за изготвяне и представяне на въпросния доклад пред изпълнителния директор на ИАМО. От редакция се нуждае и Инструкцията за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методическите указания към нея. Препоръките за промени в нормативната уредба са дадени преди повече от година, близо година и половина, обясниха за ДУМА от ИАМО. Оттам уточниха, че предложения за промени в нормативната уредба (Наредба 14, както и Закона за административните нарушения и наказания) са внесени незабавно, но междувременно се смениха няколко екипа на МЗ.
На 15 юни т.г. е качен на сайта на МЗ проект за изменение на Наредба 14. Основните промени са свързани с премахване на задължението да се съставя доклад до директора на ИАМО след извършена проверка от лицата, които осъществяват проверки.
Според прокуратурата нарушенията в ИАМО са провокирани от разминаване между вътрешните актове на ИАМО и Наредба 14 на МЗ за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224