23 Март 2019събота09:49 ч.

Времената се менят

/ брой: 114

автор:Георги Георгиев

visibility 1031

Политизирането на спорта не е от днес, но започналото Световно първенство по футбол в Русия вероятно ще заеме почетно място в тази недостойна дейност. Веднага след началото на кризата в Украйна британски и американски политици повдигнаха въпроса за отнемането на Мондиала на Русия. Разбира се, това не се случи, нито сериозно някой е мислел, че е възможно да се случи, освен някои особено дълбоко обладани от русофобията люде. Като видяха, че не могат да спрат провеждането на първенството, заинтересованите страни започнаха да призовават за политически бойкот на Мондиала.
Разбира се, редица европейски лидери няма да уважат с присъствието си световното по футбол. И... Времената се менят. Престолонаследникът на Саудитска Арабия, който отиде до Москва, за разлика от лидери от ЕС, май е по-важен за руснаците в този момент, когато светът се намира в началото на мъчителен процес на трансформация към многополюсност. Ама Саудитска Арабия е сатрапия. Стига бе, кажете го на най-близкия им съюзник, пътеводната светлина за демократите по цял свят - САЩ. Има време да видим кои световни лидери ще пристигнат в Русия, за да навестят своите отбори, а и да проведат това, което се нарича "футболна дипломация". Нека оставим обобщенията за политическата съставляваща на Мондиала в Русия за след неговия край. Самото му провеждане в тези условия на безпрецедентен натиск е вече успех за страната домакин.
Свидетелства обаче, че има промяна на нагласите към Русия в ЕС и твърдата линия вече не се котира много-много, ни дадоха тези дни евродепутатите. Въпреки усилията на шейсетина от тях Европарламентът не събра нужните гласове, за да излезе с резолюция, призоваваща за бойкот на Световното първенство по футбол в Русия. Преди две или три години подобен текст би минал без проблем, но сега не е така. Голата пропаганда срещу Москва започна да омръзва на все повече европейци.

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56