21 Ноември 2018сряда23:09 ч.

Времената се менят

/ брой: 114

автор:Георги Георгиев

visibility 651

Политизирането на спорта не е от днес, но започналото Световно първенство по футбол в Русия вероятно ще заеме почетно място в тази недостойна дейност. Веднага след началото на кризата в Украйна британски и американски политици повдигнаха въпроса за отнемането на Мондиала на Русия. Разбира се, това не се случи, нито сериозно някой е мислел, че е възможно да се случи, освен някои особено дълбоко обладани от русофобията люде. Като видяха, че не могат да спрат провеждането на първенството, заинтересованите страни започнаха да призовават за политически бойкот на Мондиала.
Разбира се, редица европейски лидери няма да уважат с присъствието си световното по футбол. И... Времената се менят. Престолонаследникът на Саудитска Арабия, който отиде до Москва, за разлика от лидери от ЕС, май е по-важен за руснаците в този момент, когато светът се намира в началото на мъчителен процес на трансформация към многополюсност. Ама Саудитска Арабия е сатрапия. Стига бе, кажете го на най-близкия им съюзник, пътеводната светлина за демократите по цял свят - САЩ. Има време да видим кои световни лидери ще пристигнат в Русия, за да навестят своите отбори, а и да проведат това, което се нарича "футболна дипломация". Нека оставим обобщенията за политическата съставляваща на Мондиала в Русия за след неговия край. Самото му провеждане в тези условия на безпрецедентен натиск е вече успех за страната домакин.
Свидетелства обаче, че има промяна на нагласите към Русия в ЕС и твърдата линия вече не се котира много-много, ни дадоха тези дни евродепутатите. Въпреки усилията на шейсетина от тях Европарламентът не събра нужните гласове, за да излезе с резолюция, призоваваща за бойкот на Световното първенство по футбол в Русия. Преди две или три години подобен текст би минал без проблем, но сега не е така. Голата пропаганда срещу Москва започна да омръзва на все повече европейци.

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227