21 Ноември 2018сряда21:10 ч.

От редактора

Бай Ганьо - успелият съвременник

/ брой: 114

автор:Боян Бойчев

visibility 746

Дадох на учениците ми темата: Национален или социален образ е Бай Ганьо?
В повечето от есетата отговорът е... Съвременен!
Още по-стряскащи са обаче разсъжденията - ако искаш да успееш днес, трябва да си Бай Ганьо. Има и такива, които не искат да са байганьовци, ама те нямат шанс.
Ей, хора, стреснете се! Само Бай Ганьо, събрал най-отвратителните човешки черти, имал шанс днес! Така виждат нещата младите. И после защо повечето от тях си стягат багажа занякъде. А другите се потапят в байганьовската действителност и се приспособяват, придобивайки байганьовски черти,... за да успеят.
Преди броени дни излязоха резултатите от матурите за тази година. Кучетата си лаят, керванът си върви. Учениците ни не стават по-образовани и грамотни. Точно обратното. Нищо, че се начетох на поръчкови статии - как времето вече било друго, как децата били по-умни от родителите си, защото можели чудесно да се оправят с модерните си "умни" телефони. Как, ровейки в тях, могат да намерят каквато и да е информация - защо им е тогава да учат, важното е да знаят къде да търсят...
А че не четат книги - какво от това... Какво че не учат. Нали пак ще завършат. Пак ще вземат диплома. И държавния изпит ще си вземат. И за висше ще си платят.
И пак от моя личен опит. Имах един ученик, наказан беше със самостоятелна форма на обучение, защото не идваше на училище. На изпита му дадох матуритетен тест и той изкара над заветните 23 точки за тройка.
Обаче хората, седящи в удобните кресла по министерствата, и представа си нямат какво става в класните стаи. И си правят експерименти. Вземат от тази образователна система, опитат от онази - все едно са на шведска маса. И накрая омешат всичко. Ама се получава буламач.
А нещата би трябвало да са следните. Първо, взимаш матурата само с постигнати над 50% от точките. Второ, без взета матура не само не можеш да учиш висше, но и не можеш да практикуваш определени професии. Трето, при издаване на фалшива диплома съответният ВУЗ се глобява или затваря. Четвърто, без висше образование не само не можеш да работиш определени професии, но и заплатата ти винаги ще е по-ниска от тази на висшиста. Тоест, колкото си по-квалифициран, толкова по-висока заплата ще взимаш. И в държавния, но задължително и в частния сектор. 
Само при тези условия младите хора ще бъдат мотивирани да учат и да знаят, да ценят образованието. И Бай Ганьо ще стане наистина отрицателен образ, на който, ако подражаваш, няма да успееш в живота. 

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 16

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 15

/ брой: 227