26 Март 2019вторник21:38 ч.

Булевард: Срещи

Трио "Ы":

Нека се наслаждаваме на любимите руски песни!

У нас руската музика се търси и се харесва, включително и от младите, споделят трите момичета

/ брой: 114

автор:Боян Бойчев

visibility 1573

Елеонора Лонтова по образование е химик. От 6-годишна свири на пиано с преподавател Лиляна Стринска. От 10-годишна пее в хор "Бодра смяна", с диригент Зоя Видас, корепетитор Александър Кочков. От 15-годишна започва да се занимава солово с пеене при Даниела Станкова до днес. Четири години е била артист-изпълнител във вариететен театър "Албена", с художествен ръководител проф. Боньо Лунгов.
Златина Тодорова по образование е Магистър-инженер по Горско стопанство. . Започва да пее на 4-годишна възраст в ДВГ "Дъга", град Кърджали и преминава през много музикални групи. От 2007 г. е част от Училище за певци "D Stars" с вокален педагог Даниела Станкова. През 2017 г. заедно с бенд представя авторски музикален проект - "Световната популярна музика на български език". 
Марина Драгомирецкая е джаз вокалист. Освен в трио "Ы", участва в The Scarlett Sisters - дамски суинг квартет, както и в мюзикълите "Чикаго", "Грозното пате" и "Аладин" в НМТ "Стефан Македонски". Развива проекти с "Брасс Асоциация Комбо" - "Джаз фокус 2013" и "Lady in Blues" - част от Фестивалната сцена на Клуб "Аполония. Участва в трибют - концерти посветени на Елла Фитцджералд и Телониъс Монк; в "July Jazz My Stage", Младежкия джаз фестивал в гр. Димитровград и в майсторските класове на Йълдъз Ибрахимова, Боб Столоф и Кристиан Карам.


- Елеонора, Златина, Марина или иначе казано - трио "Ы"! На кого му хрумна това оригинално име?

Златина: Маринка предложи буквичката "Ы" от руския филм "Операция Ы" да стане име на нашето руско трио, което приехме мигновено.
Марина: Преди това имахме идеи да бъде "Земляника", "Ну, погоди!", "Пой со мной!" Но накрая се спряхме на трио "Ы".

- Как се събрахте, кога стана това и чия беше идеята?

Марина: Трите се срещнахме на територията на песента - в Училището за певци "D Stars", където всяка от нас се развива като артист под ръководството на вокалния ни педагог Даниела Станкова. Първоначално изпълнявахме отделни руски песни заедно с български и западен репертоар. Постепенно почувствахме, че руската песен липсва на българското сърце. Не крием възхищението си и партньорството през годините с група "Грамофон" - прекрасни български изпълнители на руски песни. Те главно изпълняват мъжки песни, а ние - нежни руски песни, подходящи да бъдат изпети именно от жени. После се престрашихме и се захванахме и с военни песни, с цигански романси... Сега пеем почти всичко.
Златина: Идеята дойде след един наш ангажимент, в който ни поканиха да направим руска програма. После ни хрумна - защо пък да не създадем едно руско женско трио?
Елеонора: Аз попаднах в него малко по-късно. Участвахме заедно и си допаднахме енергийно на сцената. Поканиха ме в екипа, като първоначално идеята беше да видим дали ще се стиковаме и спеем и така вече пет години.

- Пеете руска музика. Откъде у вас тази любов към руските песни?

Елеонора: Аз имам малко руска кръв - баба ми е рускиня и покрай нея руското не ми е чуждо. Все пак аз съм родена във време, когато руският език и като цяло руската музика са били много популярни в България.
Марина: Любовта ми към руската песен е естествена, защото заедно с руската реч тя винаги е звучала у дома. Баща ми е руснак, той пееше хубаво, обичаше да си акомпанира на пиано или на китара. Можехме безкрайно да слушаме Окуджава, Висоцки, Новелла Матвеева, Сергей Никитин, Толкунова, Визбор, "блатние песни" и т. н.
Златина: При мен любовта към руската песен дойде още в детските години. Покрай моята майка съм слушала доста руска музика вкъщи, тъй като тя е руски възпитаник - завършила е своето висше образование в Москва и много обича руската музика и култура.

- Има ли глад за руска музика в България?

Марина: Да, има. Става дума не само за песни, но и за широки културни контакти. Гостуването на руски изпълнители у нас се превръща в празник. С триото често пътуваме с концерти из страната, навсякъде ни посрещат сърдечно и ни канят да отидем пак.
Златина: Ако съдим по това, че с всяко наше участие публиката е все по-многобройна и виждаме представители от различни поколения, смятам, че у нас руската музика не е забравена, а напротив, търси се и се харесва. Тя има своето достойно място в културната и музикалната палитра. 
Елеонора: Интересното е, че все повече млади хора искат да докоснат и опознаят руския бит и култура и го правят и чрез нас, чрез нашата музика.

- Какво включва репертоарът ви? Как го подбирате?

Марина: Репертоарът ни е богат и амбициозен. От детски песнички, познати дори на най-младото поколение българи, през филмова музика, руско-циганските романси, та чак до сложни за женско изпълнение и изискващи огромно емоционално отдаване военни песни, които са особено любими на българската публика.
Елеонора: Не се ограничаваме стилово - от вечните естрадни хитове до съвременна музика и руски джаз. Стараем се да обогатяваме програмата си и да можем да задоволим всякаква палитра от вкусове и желания на публиката ни.
Златина: Всяка от нас дава своите идеи за нови песни, които обсъждаме и включваме в репертоара си.

- За всяка своя изява имате и специални руски костюми: традиционни фолклорни, цигански, военни. Кой се грижи за гардероба ви?

Елеонора: Големи благодарности на майката на Маринка - Бойка Драгомирецкая, или както ние си я наричаме мама Бойка. Тя е нашият стилист и богатството на тоалетите е изцяло нейна заслуга.
Златина: Още в самото начало при създаването на триото тя започна да твори за нас уникални, ръчно изработени руски тоалети (костюми), изцяло по нейна идея и дизайн!

- Три момичета на сцената - как намирате общ език?

Елеонора: Няма точна рецепта. При нас нещата станаха естествено и симбиозата ни е много голяма. Смея да твърдя, че се разбираме с поглед. Е, понякога не сме на едно мнение, но никога не е имало повод за конфликт. Има компромиси, но ние толкова странно добре се разбираме, че даже дъховете ни са заедно.
Марина: Лесно е, защото сме приятелки не само на сцената, но и в живота. И трите обичаме руската песен. А любовта е най-добрият език за разбирателство. Ако се случи да се препираме за нещо, то е единствено по творчески въпроси, но е в името да вървим напред. Отскоро разработваме проект с жива музика и наши сценични партньори са Калин Жечев - пиано, Самуел Ефтимов - пиано и китара, и Веселин Димитров - цигулка, като съставът се разраства с всяка нова музикална идея. Така че сме смесен колектив и се стремим към разнообразие.
Златина: Смятам, че съм късметлийка да имам възможността да познавам и работя с прекрасните Маринка и Ели. Всяка от нас поотделно има своя специфика и виждания, но когато сме трите заедно, творим музика в хармония! 

- Участвате в различни прояви, концерти. Какво ви предстои, къде могат да ви видят и чуят желаещите да послушат на живо руска музика?

Марина: Обичаме да пеем в "Студио-5" - един от добрите клубове за жива музика в София. Бяхме там за Деня на Победата, имахме концерт и за Деня на Русия - 12 юни. Канят ни да участваме в различни начинания на РКИЦ, пяхме там за руската Масленица. На 9 май участвахме в концерта пред паметника на Съветската армия в София.
Елеонора: През летния сезон е по-спокойно откъм участия, така че по-скоро на есен ще се видим активно на сцената.
Златина: Отворени сме да участваме в различни проекти, концерти и събития. Следете нашата фен страница във фейсбук, където редовно публикуваме информация за нашите участия.

- А замисляте ли се за албум?

Златина: Аз отдавна имам тази мечта - трио "Ы" да издаде албум със свои изпълнения. Този проект основно е свързан с намиране на финансиране.
Марина: Енергията и желанието ги имаме. Ако сред читателите на вестник "Дума" има хора, които имат желание да ни помогнат, могат да се свържат с нас.

- Любимата ви руска песен?

Елеонора: Не съм сигурна, че имам точно една любима песен. Всяка носи различно послание и енергия и ми влияе по различен начин.
Марина: "Алексанра" от филма "Москва не вярва на сълзи".
Златина: Песента "Комарово", която е визитна картичка на певеца Игорь Скляр. Щастлива съм, че когато я запеем, публиката започва да пее и аплодира в ритъм с нас!

- Покрай руската музика, доколкото знам, сте и почитателки на руската кухня. Кое е любимото ви ястие, което готвите (и консумирате) с удоволствие?

Елеонора: О-о-о, много обичам да си хапвам! Разбира се, домашно направена руска салата, борш, пелмени.
Марина: Пелмени, борш, зрази, салата винегрет, сельодка под шубой и... сладолед пломбир! Мога да сготвя всичко, освен сладоледа. Него си го купувам в специализираните руски магазини.
Златина: Аз за момента основно консумирам руски ястия. Много харесвам пелмени, руската салата винегрет, която мама приготвя уникално, и руските пряники за десерт.

- През последните години българските политици се опитват да откъснат България от Русия, да сведат до минимум връзките между двата братски славянски народа. Стига се дори до преиначаване на историята. Какво мислите по този въпрос?
 
Марина: Мисля, че е една голяма политическа грешка с тежки последствия преди всичко за България. Но вярвам, че нещата ще се оправят. Истината винаги побеждава. И ние, трио "Ы", даваме своя мъничък принос за това.
Златина: Има многовековни културни връзки между Русия и България. Като човек на изкуството за мен е важно посланието на песните, което ние можем да препредадем на бъдещите поколения и така да продължим връзката между двата братски народа.
 
- Разкажете още нещо за себе си на нашите читатели? С какво друго, освен музика, обичате да се занимавате? Какво правите през свободното си време?

Марина: Свободно време? Добре звучи, но е трудно постижимо. Все пак, когато успявам да се отскубна от задълженията, избирам разходки сред природата, каране на велосипед и градинарство на вилата. Природата е вечен източник на живот и енергия и трябва да я пазим чиста. Обичам да се движа дори из града с велосипед.
Елеонора: В момента съм по майчинство и съм силно ограничена откъм свободно време, но за сметка на това си имам най-голямото богатство.
Златина: Продължавам своето образование в Лесотехническия университет като докторант. Там започнах да танцувам народни хора като любител играорец в "Клуб за хора и народни танци към ЛТУ" преди почти десет години. От 2014 г. съм част от Фолклорния танцов ансамбъл "Нестини" към ЛТУ. Обичам много да пътувам. Почти нямам свободно време и се старая да съчетавам работата и ученето с музиката!


- Вашето послание към читателите на в."Дума"?
 
Елеонора: Бъдете положителни, радвайте се на живота и слушайте хубава музика!
Марина: Пейте хубави песни, в това число и руски! Търсете светлата страна на живота, но не спирайте да се борите със злото.
Златина: Пожелавам на читателите на в-к "Дума" да бъдат здрави и да заповядат на нашите бъдещи концерти! Нека заедно да се веселим и наслаждаваме на любимите руски песни! Ще ви очакваме!
 

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 59