20 Април 2019събота08:22 ч.

Здраве

И най-добрата хигиена не пази децата от ротавируси

Имунизацията намалява рязко приема в болница на малчуганите

/ брой: 114

автор:Аида Паникян

visibility 528

Жизненият стандарт и стриктното спазване на хигиенните мерки не играят особена роля при риска от ротавирусна инфекция (чревен грип, ротавирусен гастроентерит). От ротаврусен гастроентерит боледуват деца от 6 месеца до 5 г., но най-опасна е възрастта от 6 до 24 месеца. Голяма част от инфектираните деца прекарват инфекцията безсимптомно или леко, но тези, при които болестта се разгърне с цялата си сила, се налага да бъдат приети в болница.
Любопитното е, че пикът на заболеваемостта не е през лятото, а през есенно-зимния сезон.
Причинителят на ротавирусната инфекция е силно устойчив във външна среда вирус - върху ръцете живее 4 часа, на суха твърда повърхност - 10 дни и е устойчив на дезинфектанти, на 4 градуса в хладилник - 1 месец, а в канализацията - 2 месеца.
Заразата се разпространява чрез замърсени храни, води, ръце, предмети и повърхности.
Диарията е основната проява на заболяването, а най-опасното усложнение е обезводняването.
Ротавирусите са причината за 34,5% от хоспитализациите на малчугани у нас в периода 2005-2009 г.
През 2010 г. бе въведено от НЗОК задължително изследване за ротавируси на всички хоспитализирани деца от 0 до 5 г.
През януари миналата година бе приета Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити за периода до 2021 г., която е разработена в изпълнение на препоръка на СЗО за включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми. С първи прием на ваксина срещу ротавирусни инфекции са обхванати 19 261 новородени през първата година от действието на програмата (по данни на НСИ новородените през 2017 г. са 63 955 - бел. ред.).
Около 95% от всички деца в света от 0 до 5 г. прекарват поне един епизод на ротавирусна инфекция. Черната статистика сочи, че ежегодно ротавирусите са причината за смъртта на 527 хил. деца до 5 г. 
Имунизацията срещу ротавируса, въведена преди около 10 години в света, обаче променя съществено тази статистика. В България например броят на острите ротавирусни гастроентерити е намалял почти двойно за една година след въвеждане на Националната програма за контрол и лечение - от 1317 за периода 1 януари - 1 май 2017 г. на 714 през тази година, сочат данни от епидемиологичния бюлетин на Националния център по заразни и паразитни болести. Подобна е международната статистика: в Белгия хоспитализациите на бебета под 1 г. намаляват с 83%, а на децата до 5 г. - с 80%; във Финландия намаляват с 88% приема в болница на малчугани до 2 г. заради ротавирусни инфекции, а във Франция на 50%.
Инкубационният период за ротавирусната болест е от 1 до 3 дни.
Причинителят се открива в проби от изпражнения.
Сред признаците на заболяването са воднисти, жълто-зелени или с мътен бял цвят, обилни, без патологични примеси (кръв, слуз) изпражнения. На ден изхожданията може да са до 5 в по-леките случаи или 6-9 при средно тежките и тежките форми. След първото боледуване не се получава пълен имунитет, но евентуалните следващи инфекции са по-леки.
Лечението се състои от повишен прием на течности, за да се предотврати обезводняването на организма, което е причината за прием в болница.
Инфекцията се разсейва след 3 до 9 дни от първите симптоми, като най-важното е да не се допусне дехидратация на организма.

Празнуваме Лазаровден!

автор:Дума

visibility 1

До 15 градуса в събота

автор:Дума

visibility 37

МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 119

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 497

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 224

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 355

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 664

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ