10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

Външно призна за проблем с новото име на Македония

МВнР приветства договореното с Гърция, но и то като БСП иска гаранции, че няма да има претенции за граници, език и идентичност

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 622

След като Скопие и Атина се разбраха за името Северна Македония, българското външно министерство излезе с позиция, от която става ясно, че проблем за България може да има. МВнР "приветства постигнатата договореност" по въпроса, но ще изисква и гаранции как наименованието ще се отрази на междусъседските ни отношения. "Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени", гласи становището на министерството.
"България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион", коментира в НС международният секретар на ПГ "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той припомни, че договореното ново име съдържа георгафско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет. Вигенин подчерта, че левицата настоява спешно да разбере какви гаранции ще изиска кабинетът, че името няма да представлява предпоставка за предявяване на претенции към България по отношение на историята на страната и идентичността на българите. Той уточни, че от началото на преговорите за членство на Македония в ЕС БСП предлага позицията на България да бъде обвързана с даването на подобни гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа.
Депутатът от "Обединени патриоти" и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов нарече Македония "Франкенщайн". Според него БСП били виновни за съществуването на такава държава. Той все пак уточни, че това не била позицията на ОП, а само на ВМРО. Партията на Красимир Каракачанов приветства новото име на съседната страна. "Най-накрая между Македония и Гърция се намери компромис, свързан с името. Така един проблем на Балканите ще бъде решен. Когато държавите около България са стабилни и нямат проблеми, тогава и българската държава ще е успешна и по-стабилна", отбеляза Ангелов. Според него, щом преди години сме приели името Македония, нямало особено значение дали към него ще се добави географско понятие. Ангелов не се притеснявал от териториални претенции на Скопие към България, защото това било уредено в договора за добросъседство между двете страни.
 

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239