16 Януари 2019сряда17:32 ч.

Държавата ще отговаря за незаконните обекти на плажа

С промени в ЗУТ вече не общините, а ДНСК ще ги премахва

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 325

Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми обекти върху държавни имоти, включително и върху морските плажове, а това става отговорност на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това решиха вчера депутатите с приемане на първо четене на промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени от "Обединени патриоти" по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Одобрени бяха още четири отделни предложения за корекции на този закон на ГЕРБ и на ОП.
Главният архитект на съответната община ще издава разрешителните за поставяне на временни обекти като павилиони и сергии или заведения и дискотеки на плажа от леки конструкции. Ако обаче се установи, че има такива незаконно поставени постройки, те ще бъдат премахвани от ДНСК.
Срещу промените се обявиха БСП и ДПС. Представителят на ДПС Танер Али коментира, че така се изземат правомощия на малките общини.
Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е заради разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството й за постройки и строежи по морето.
 Симеонов заяви, че в курортния комплекс Слънчев бряг има заведения, които са незаконни и трябва да бъдат съборени, тъй като обектите не покриват елементарните изисквания на Закона за устройство на територията. Според Симеонов тези заведения на Южния плаж в Слънчев бряг са изградени без разрешителни и строителни проекти. Става дума за някои от най-известните заведения в курорта - "Бедрум", "Дъ уан", "Кубанита" и "Какао бийч". Николина Ангелкова пък отговори на Симеонов, че само компетентен орган може да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не. "Вицепремиерът не е компетентен орган, такъв е съдът", подчерта тя.
Предвижда се още ВиК дружествата, електроснабдителните и газовите компании, както и топлофикациите да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения.
Друг от одобрените текстове предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите.

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10